Tysk statsanklager om svindel: Betydeligt skattebeløb

Da politiet og skattemyndighederne tirsdag morgen ransagede Det Tyske Fodboldforbunds (DFB) hovedkvarter i Frankfurt og tre af forbundets daværende øverste lederes hjem, handlede det om skattesvindel.

Men skattesvindlen er blot en følge af anklagerne om svindel i forhold til Fifa-afstemningen, der gav Tyskland værtskabet for VM-slutrunden i 2006.

Ransagningerne er nemlig en direkte følge af, at magasinet Der Spiegel i oktober beskrev, hvordan en betaling til Fifa på 6,7 millioner euro, svarende til 50 millioner kroner, blev brugt til at købe stemmer, som kunne give Tyskland VM-værtskabet.

Ved afstemningen, som fandt sted i juli 2000, fik tyskerne 12 stemmer mod Sydafrikas 11. Jack Dempsey fra New Zealand undlod at stemme.

Myndighederne har bekræftet, at tre personers hjem er blevet ransaget foruden forbundets kontor.

Ingen navne er nævnt, men tyske medier tager det for givet, at det handler om Wolfgang Niersbach, som i dag er præsident i forbundet, men i 2005 var vicepræsident. Theo Zwanziger var præsident, mens Horst Schmidt var generalsekretær.

- De tiltalte er anklaget for at have opgivet ukorrekte skatteoplysninger i deres tidligere job, og dermed udeladt skattebetalinger for 2006 for et betydeligt beløb, siger statsanklager Nadja Niesen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Statsanklageren påpeger desuden, at den tyske organisationskomité fra VM havde angivet beløbet som "del af et bidrag til et kulturprogram i Fifa, til trods for, at det tilsyneladende var tiltænkt andre formål."

- Betalingen kunne derfor ikke bruges til skattefradrag, som den ellers er blevet, siger anklageren videre.

Ifølge statsanklager Nadja Niesen vil sagen derimod ikke blive brugt til direkte anklager om svindel i forhold til, hvis pengene er blevet brugt til at købe stemmer. Til det formål er den 10 år gamle sag nemlig forældet.

De to tidligere samarbejdspartnere Wolfgang Niersbach og Theo Zwanziger har tidligere udstillet deres uenighed om sagen. Niersbach har kategorisk benægtet anklager om bestikkelse, mens Theo Zwanziger siger det modsatte og anklager Niersbach for at lyve.

I et interview med Der Spiegel siger Theo Zwanziger, at han fik besked fra Horst Schmidt om, at den nu tidligere vicepræsident i Fifa, Mohamed Bin Hammam, var modtageren af pengene.

Hammam fik karantæne på livstid fra Fifa i 2014. Han var blevet fundet skyldig i at have købt stemmer i en afstemning mod Fifas nuværende præsident, Sepp Blatter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip