Tysk vicekansler nedtoner kursskifte: Grækerne skal blive

Tysklands forbundsregering ønsker, at Grækenland skal blive i eurozonen. Men uanset hvem der vinder det græske valg om tre uger, bør det kriseramte, sydeuropæiske land leve op til sine løfter om at gennemføre reformer og nedskæringer.

Det siger den tyske vicekansler og økonomiminister, Sigmar Gabriel, efter at det har vakt stor opsigt i Athen og andre europæiske hovedstæder, at Merkel-regeringen ifølge nyhedsmagasinet Spiegel har skiftet kurs og ikke for enhver pris vil holde på grækerne.

- Det er målet for den samlede forbundsregering, EU og også regeringen i Athen at beholde Grækenland i eurozonen, siger Sigmar Gabriel, det socialdemokratiske SPD's partiformand, til avisen Hannoversche Allgemeine Zeitung.

- Der fandtes og findes ingen modsatrettede planer, lover han.

Samtidig gentager vicekansleren, at Tyskland forventer, at den nye græske regering "overholder sine forpligtelser over for EU".

Samme forventning blev søndag fremsat af en tysk regeringstalsmand.

Ligesom Sigmar Gabriel undlod han direkte at dementere Der Spiegels historie om, at forbundskansler Angela Merkel og finansminister Wolfgang Schäuble ifølge en anonym regeringskilde anser en græsk exit fra euroen for "tålelig".

Nyhedsmagasinet hævder, at forbundsregeringen har ændret holdning, så man ikke længere for enhver pris vil slås for, at Grækenland bliver i eurozonen, der nu tæller 19 lande.

Merkels vicetalsmand mente dog ikke, der var tale om noget kursskifte.

Og hendes socialdemokratiske økonomiminister kører mandag videre i samme dur, når han hæfter sig ved, at eurozonen i dag er langt mere stabil og modstandsdygtig end for blot nogle år siden.

- Derfor kan man i øvrigt heller ikke afpresse os, siger Sigmar Gabriel med adresse til det græske venstrefløjsparti Syriza, som står til at vinde valget, og som har lovet vælgerne at droppe den hårde sparekurs, som EU og andre kreditorer har pålagt Athen.

Det græske parlament blev opløst i sidste uge som et skridt på vejen mod valget i slutningen af januar. Parlamentsvalget blev udskrevet før tid, efter at parlamentet havde nedstemt regeringens kandidat til præsidentposten.

Grækenland har i årevis skåret markant i statsbudgetterne for at opfylde de strenge krav til kriselån fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip