To tyske gidsler skal være løsladt i Filippinerne

To tyskere, der siden foråret har været holdt som gidsler hos den islamistiske oprørsgruppe Abu Sayyaf i det sydlige Filippinerne, er på fri fod.

- Vi kan med lettelse bekræfte, at de to tyskere ikke længere er i bortførernes varetægt, siger en talskvinde for det tyske udenrigsministerium i Berlin.

Den 72-årige sydtyske læge og hans 55-årige kæreste blev bortført i april, mens de var på en sejltur i det vestlige Filippinerne.

Abu Sayyaf er berygtet for adskillige gidseltagninger og havde krævet fire millioner euro (knap 30 millioner kroner) for at løslade gidslerne, som flere gange er blevet vist frem på videoer, hvor de har tryglet om hjælp.

Islamisterne er solidariske med Islamisk Stat (IS) og havde truet med senest fredag at halshugge den 72-årige tysker, sådan som IS også har gjort med flere gidsler i Syrien.

- Vi har fået vores løsesum, siger en talsmand for Abu Sayyaf, der kalder sig Abu Rami, til radiostationen DXRZ i Zamboanga på øen Mindanao.

Det tyske nyhedsbureau dpa erfarer dog, at filippinske sikkerhedsstyrker fik befriet gidslerne, og udenrigsministeriet i Berlin siger som altid i den slags tilfælde intet om, hvorvidt der er betalt løsepenge.

En anonym militærkilde taler om en redningsaktion på selve dagen, hvor gidseltagernes frist udløb. Filippinsk politi tog imod det tyske par i byen Patikul på øen Jolo, og de vil nu efter et stop på Mindanao blive fløjet til Manila.

Filippinsk militær har på det seneste sendt 3000 soldater til Jolo, hvor Abu Sayyaf tidligere har holdt gidsler.

Den islamistiske oprørsgruppe kæmper for en selvstændig stat i den muslimske sydlige del af den ellers overvejende katolske sydøstasiatiske østat.

Ud over at kræve millioner i løsepenge har Abu Sayyaf forlangt, at Tyskland stopper sin støtte til kampen mod IS i Irak og Syrien.

De tyske myndigheder advarer turister imod at rejse til Mindanao på grund af risikoen for bortførelser. Ifølge det filippinske efterretningsvæsen holder Abu Sayyaf fortsat 10 andre personer fanget, deriblandt to fuglespottere fra Schweiz og Holland.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip