Tyskland advarer grækere: Lev op til sparekrav

Enhver ny græsk regering vil skulle respektere de aftaler om besparelser, som nuværende og tidligere magthavere i landet har lovet til gengæld for milliardhjælp fra udlandet.

Det fastslår den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, i et interview med Bild.

Den siddende regering i Grækenland er kommet under fornyet pres i forbindelse med valget af en ny præsident.

I de første to forsøg er det ikke lykkedes regeringen at få flertal i parlamentet for en kandidat, og dermed venter en afgørende afstemning mandag.

Hvis ikke regeringen finder de 180 nødvendige stemmer, skal der udskrives nyvalg i det kriseramte land.

- Enhver ny regering skal leve op til de forpligtende aftaler, som dens forgængere har indgået, siger Wolfgang Schäuble til Bild.

Han siger samtidig, at Grækenland har gjort "enorme fremskridt" siden 2009, hvilket man ifølge finansministeren "bør vise mere respekt for".

Schäuble er derfor indstillet på at fortsætte med at hjælpe den græske økonomi på ret køl.

- Men hvis Grækenland vælger at gå i en anden retning, så bliver det en vanskelig situation, mener han.

Alle meningsmålinger viser, at et valg i utide i Grækenland vil blive vundet af det venstreorienterede parti Syriza, som ikke vil respektere de økonomiske hjælpepakker, som EU, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond har indgået med Grækenland for at afværge en statsbankerot og exit fra euroen.

Valget risikerer at skabe stor uro på de finansielle markeder.

Får regeringen ikke samlet et flertal ved mandagens afstemning, skal der holdes parlamentsvalg i begyndelsen af februar.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip