Tyskland afleverer nazi-plyndrede billeder til eneboer

Skrevet af admin

|

19/11/2013

Dagens topnyheder

De tyske myndigheder har besluttet at tilbagelevere nogle af de mange malerier, som en 80-årig søn af en kunsthandler under Anden Verdenskrig har opbevaret i sin lejlighed i München.

Malerierne er en af de mest opsigtvækkende kunstskatte - fundet i nyere tid - fra nazisternes plyndringer.

Chefanklageren i Augsburg, som efterforsker Cornelius Gurlitt for blandt andet skatteunddragelse, oplyser, at nogle af de 1400 malerier, som myndighederne konfiskerede fra den 80-åriges hjem i februar 2012, helt klart tilhører manden.

Anklageren Reinhard Nemetz siger, at værker, der kan fastslås som tilhørende Cornelius Gurlitt "straks skal leveres tilbage til ham."

Gurlitt er søn og arving til en kunsthandler, som havde til opgave at sælge værker, som nazisterne havde plyndret eller stjålet, til gengæld for hård valuta.

Han skulle også håndplukke særlige mesterværker til et "Førerens Museum" i den østrigske by Linz. Museet blev dog aldrig opført.

Af de 1400 malerier menes 970 at være stjålet fra jødiske hjem eller taget fra museer.

I næsten et halvt århundrede lå værkerne gemt i mørklagte rum i mandens lejlighed i München.

I samlingen var malerier af Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall og Pierre-Auguste Renoir.

Samlingen indeholder også mange kendte kunstnere fra det 19. og 20. århundrede, deriblandt Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann og Max Liebermann.

Nazisterne plyndrede kunst i stor stil i Tyskland og andre steder i Europa i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Mellem 1940 og 1944 beslaglagde tyske myndigheder omkring 100.000 malerier, kunstværker, gobeliner og antikviteter fra jødiske hjem.

Eneboeren sagde forleden i et interview, at han kræver sine malerier tilbage.

- Jeg håber, at denne sag snart er løst, så jeg omsider kan få mine malerier tilbage, sagde Cornelius Gurlitt til Der Spiegel.

/ritzau/