Tyskland beder Moskva forklare hensigter

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, advarer om, at udviklingen i Ukraine i de seneste timer er farlig, og han beder indtrængende Rusland om at forklare intentionerne med dets soldater på Krim.

- Navnligt situationen på Krim er blevet betragteligt mere akut. Uanset hvem, der kommer mere olie på flammerne nu med ord eller handlinger, går de bevidst efter at få situationen til at eskalere, siger han og tilføjer, at Rusland må være åben og melde ud, hvad dets militære styrker foretager sig på Krim.

Den franske premierminister, Jean-Marc Ayrault, siger, at Ukraines territoriale integritet skal respekteres fuldstændigt.

- Der er et krav, som må være absolut respekteret - det er Ukraines territoriale integritet, siger han.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, siger, at han har talt med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, for at få Moskva til at dæmpe den eskalerende krise.

Hague siger, at han søndag vil rejse til Ukraine for at føre drøftelser med de politiske ledere i Kijev.

USA's præsident, Barack Obama, advarer også Rusland mod at intervenere i Ukraine.

Meldingerne om russisk militær aktivitet i Ukraine er "dybt bekymrende", siger han.

- Rusland har sendt styrker ind i Krim, sagde præsidenten i en tv-transmitteret tale fredag aften, netop som FN's Sikkerhedsråd på ukrainsk foranledning var indkaldt til hastemøde i New York.

Obama siger, at det "vil få konsekvenser, hvis Rusland blander sig i den ukrainske konflikt ved at sende tropper til landet".

En intervention i den tidligere sovjetstat vil "være en alvorlig indblanding i sager, der skal afgøres af det ukrainske folk", siger han.

En embedsmand i Washington oplyser til Reuters, at Obama og europæiske ledere vil overveje at udeblive fra G8-topmødet i Sotji i Rusland, hvis det russiske militær intervenerer i Ukraine. Mødet finder sted 4. og 5. juni.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip