Tyskland bombarderer Junckers kommission med kritik

Den kommende EU-kommission, hvis medlemmer blev præsenteret onsdag og samles første gang torsdag, er vågnet op til et mindre bombardement af kritik i Tyskland, unionens største økonomi og stærkeste medlem.

Flere tyske politikere i Forbundsdagen og i EU-Parlamentet forstår hverken indstillingen af franskmanden Pierre Moscovici som kommissær for økonomi og skat eller den konservative brite Jonathan Hill som kommissær for finansiel stabilitet med ansvar for at holde bankerne i kort snor.

- Den britiske regering beskytter computerbaseret højfrekvenshandel, uigennemskuelige finansprodukter og svimlende millionlønninger for usolidarisk gambling, siger socialdemokraten Udo Bullmann ifølge netmediet Euractiv.

Briterne har blandt andet været under hård beskydning fra det øvrige EU for ikke at gøre noget for at stoppe høje lønninger i banksektoren, hvor et bonusloft er indført i et direktiv med ikrafttrædelse fra næste år.

- Hvis vi ønsker at forhindre en forlængelse af den finansielle krise, så kan denne politik ikke fortsætte i Europa. Den britiske regerings forslag om at indstille Hill som kommissær for finansiel stabilitet er uforståelig, siger Udo Bullmann.

Det tyske oppositionsparti De Grønne er også fortørnet over Junckers indstillinger.

- Det er skuffende, siger Manuel Sarrazin, som er medlem af Forbundsdagen, ifølge netmediet.

Han beskylder luxembourgeren for at have indgået en studehandel om den tunge økonomiske post til briterne i forlængelse af hans egen udnævnelse til kommissionsformand, da Storbritannien stemte imod, at han skulle have posten.

- Hill var den bitre pille, som Juncker måtte sluge, siger Sarrazin.

At Jean-Claude Juncker har valgt en tidligere fransk finansminister Pierre Moscovici, som kommissær for økonomi og skat, imponerer heller ikke tyskerne, som generelt er uenige med Frankrig og Italien om EU's økonomiske politik.

- Den tidligere franske minister Moscovici var ikke ligefrem kendt for sparepolitik, siger europaparlamentarikeren Markus Ferber fra forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske parti, CDU.

Moscovici sagde efter, at han blev indstillet onsdag, at hans job nu vil være at "anvende EU-regler", som de er, og uden hensyntagen til sin egen nationalitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip