Tyskland giver græsk reformplan en kølig modtagelse

Mens flere andre eurolande fredag kvitterede positivt for nye græske reformforslag, som, Grækenland håber, kan bane vejen for en ny støtteordning, er modtagelsen i Tyskland langt mere afmålt.

Forbundskansler Angela Merkels talsmand siger, at Tyskland har noteret sig, at den græske plan er kommet, men hvordan det hele ender, er et fuldstændig åbent spørgsmål, lader han forstå.

Helt omvendt roser den franske præsident, François Hollande, den plan, som i øvrigt er udarbejdet med hjælp fra netop franske eksperter, og som sammen med en ny støtteordning skal få den græske økonomi på fode igen.

EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond har hele fredagen været i gang med at vurdere det græske reformprogram. Fredag aften afleverer de deres bedømmelse til eurogruppens formand, den hollandske finansminister, Jeroen Dijsselbloem.

De tre institutioner afleverer også en vurdering af Grækenlands evne til at betale sin enorme gæld, der er på 180 procent af bruttonationalproduktet.

Stadig flere - og senest også EU-præsidenten Donald Tusk - har således slået til lyd for, at långiverne også må komme med et udspil om at lempe den græske gæld.

Den næste afgørende kamp skal fredag aften udkæmpes i det græske parlament, hvor premierminister Alexis Tsipras skal have sin reformplan vedtaget.

I et forsøg på at give indrømmelser nok til at få grønt lys for nye forhandlinger har Tsipras fået banket en plan sammen, der i mange træk ligner det, som grækerne stemte nej til ved en folkeafstemning i søndags.

Den græske plan indeholder både skatte- og momsforhøjelser, en mere vidtgående pensionsreform end tidligere, besparelser på forsvaret og en tidsplan for privatisering af statsejede selskaber.

Selv om grækerne nu bejler til en langt større og mere længerevarende støtteordning end før folkeafstemningen, er det ikke alle Tsipras' partifæller i det venstreorienterede parti Syriza, der kan lide, hvad de ser.

Men Tsipras, der i en ny meningsmåling står til hele 45,6 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag, kan nærmest gå på vandet hjemme i Grækenland.

Han forventes derfor at få opbakning til sin plan inden weekendens knald eller fald-møder i Bruxelles, hvor det skal afgøres, om grundlaget er til stede for at indlede forhandlingerne om det nye flerårige støtteprogram.

Er der ikke det, står Grækenland fra mandag over for en statsbankerot og et farvel til euroen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip