Tyskland klar til at tage fat på tabuer om flygtninge

Skrevet af admin

20/04/2015

Dagens topnyheder

Både den tyske forbundskansler, udenrigsminister og indenrigsminister åbner efter weekendens bådkatastrofe i Middelhavet for en ny tilgang til debatten om EU-landenes håndtering af flygtninge og indvandrere.

Spørgsmålet om hvem der håndterer migranter og tager sig af deres asylansøgninger og eventuelle hjemsendelse har altid været følsomt.

Mens middelhavslandene tager imod bådene og har de akutte problemer med modtagelsen af de overlevende og bjærgning af de døde, oplever mange lande i nord tilstrømning af migranter, der ikke synes at være blevet registreret korrekt i første ankomstland.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, sagde mandag morgen ved ankomsten til EU-møder i Luxembourg, at det omfattende tab af menneskeliv betyder, at Europa ikke bare kan fortsætte som hidtil.

Steinmeier opfordrer til "en åben diskussion uden tabuer" om en fælles EU-politik.

Forbundskansler Angela Merkel siger via sin talsmand i Berlin, at hun er "oprørt" over katastrofen, som hun siger "ikke er Europa værdig".

- Et kontinent, der står som forsvarer for menneskeheden, må søge efter svar, selv når der ikke er nogle nemme svar, siger Merkel via talsmanden.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, erklærer sig ved ankomsten til mandag eftermiddags fælles EU indenrigs- og udenrigsministermøde i Luxembourg klar til at tale om netop det svære spørgsmål om en bedre fordeling af flygtninge i Europa.

- Vi har brug for at give alle flygtninge en ordentlig og anstændig modtagelse i Europa, siger den tyske minister og erklærer sig villig til at hjælpe, hvis enkeltlande som Italien og Grækenland bliver overvældet af antallet af migranter.

- Vi må kunne nå til enighed om fordelingskriterierne, siger de Maizère ifølge det tyske nyhedsbureau, dpa.

Både den danske og den svenske udenrigsminister gav tidligere mandag udtryk for, at de er klar til at støtte Italien - men også at solidaritet i EU må gå begge veje.

- Det er klart, jeg ser da gerne, at alle lande tager deres andel af flygtninge. Det vil være det eneste rimelige, også set fra et land som Danmark, som tager mellem tredje- og fjerdeflest per indbygger, sagde Danmarks Martin Lidegaard (R).

/ritzau/