Tyskland og Frankrig vil have sammenhold og mere Europa

EU-landene har brug for sammenhold og modige beslutninger om et endnu tættere samarbejde for at håndtere de kriser, som Europa står over for.

Det er budskabet fra den tysk-franske motor i EU-samarbejdet, da forbundskansler Angela Merkel og præsident François Hollande onsdag - side om side i Europaparlamentet i Strasbourg - taler om unionens tilstand.

Både Merkel og Hollande advarer samtidig mod nationalisme, sololøb og pigtråd i håndteringen af flygtningekrisen. Det er ingen løsning på krise at handle på egen hånd, lyder det fælles budskab.

Den fælles tysk-franske optræden kommer i kølvandet på den græske gældskrise og midt under den historisk omfattende flygtningekrise, og Hollande advarer om, at det vil være "enden på Europa", hvis medlemslandene ikke kan stå sammen om at løse kriserne.

- Vi har ikke brug for mindre Europa, men mere Europa, siger Hollande og tilføjer, at hvis EU-samarbejdet ikke bevæger sig fremad, så står det ikke bare stille - det går baglæns.

Han erkender samtidig, at EU-landene har været for langsomme til at reagere på flygtningekrisen og dermed ikke har levet op til forventningerne, mens de ledte efter fodfæste i krisen.

- Vi var for langsomme til at forstå, at konflikterne i Mellemøsten og Afrika ikke kunne være uden konsekvenser for Europa, siger Hollande og opfordrer til en fælles grænse- og kystvagt for at forsvare Schengen-området.

Angela Merkel kalder flygtningekrisen for "en ildprøve af dimensioner for Europa".

Hun stempler samtidig Dublin-forordningen, der afgør, hvem der skal behandle en asylansøgning, som forældet i sin nuværende form og siger, at der nu er behov for en retfærdig fordeling af flygtninge i Europa.

- Det er en krise, der udfordrer os på vores værdier i Europa. Vi må handle sammen. Det er netop nu, at vi har brug for mere Europa, for mod og for sammenhold, siger den tyske forbundskansler.

Hun siger, at den største flygtningestrøm siden Anden Verdenskrig ændrer dagsordenen i Europa, og at EU-landene må gøre, hvad de kan, for at stoppe flygtningestrømmen der, hvor den starter.

François Hollande advarer samtidig om risikoen for "total krig" i Mellemøsten, hvis ikke det lykkes at finde en løsning på krigen i Syrien.

- Det, der sker i Syrien, vedrører Europa, siger Hollande og opfordrer til at handle og opbygge et alternativ til præsident Bashar al-Assad og Islamisk Stat for det syriske folk.

Det er første gang i næsten 26 år, at den tysk-franske motor optræder sammen i Europaparlamentet.

Sidst det skete var i november 1989, da de daværende tyske og franske ledere, forbundskansler Helmut Kohl og præsident Francois Mitterrand, talte i kølvandet på Murens fald og kommunismens kollaps.

/ritzau/

 

Dagens Gossip