Tyskland tilbyder asyl til 182 afghanske tolke

Den tyske forbundsregering har lempet landets asylregler og vil nu give asyl til 182 afghanere - primært tolke - der har arbejdet for forbundshæren i Afghanistan.

- Det er kun rimeligt og anstændigt, siger den fungerende indenrigsminister Hans-Peter Friedrich.

De lokalt ansatte, som har hjulpet tysk militær under den Nato-ledede mission i Afghanistan, frygter for deres sikkerhed, når de vestlige styrker forlader landet med udgangen af 2014.

I første omgang blev det vurderet, at kun 23 afghanere var i "overhængende fare" og derfor kunne rejse med til Tyskland.

Men reglerne blev ændret tidligere på måneden, så også 159 afghanere, der har en "latent trussel" hængende over hovedet, får mulighed for at tage med ud af landet.

300 afghanere har henvendt sig til myndighederne med ønske om asyl på grund af deres sikkerhedssituation. Der er fortsat sager under behandling.

Tolkene regnes for særligt udsatte, fordi de har haft en meget synlig rolle som hjælpere for den vestlige koalition. Den tyske regering forventer, at det ikke er alle, der vil gøre brug af tilbuddet.

Tyskland har i øjeblikket knap 3700 soldater udstationeret i primært den nordlige del af landet under den Nato-ledede Isaf-mission.

Ingen afghanske tolke har indtil videre fået tilkendt dansk asyl, oplyste det danske forsvar tidligere på måneden.

Foreløbigt har 11 personer, der har oplyst, at de har arbejdet som tolke for det danske forsvar i Afghanistan, fået behandlet deres sag, og ingen af dem har fået asyl i Danmark, fremgår det af forsvarets hjemmeside.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip