Tyskland vil træne 10.000 kurdere i kampen mod IS

Tyskland planlægger at udvide dets militære engagement i kampen mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, oplyser det tyske nyhedsbureau dpa, efter at forsvarsminister Ursula von der Leyen lørdag har holdt en briefing for Forbundsdagens forsvarsudvalg.

Ifølge nyhedsbureauets oplysninger overvejer Tyskland at oprette militære træningscentre i Erbil, som er regional hovedstad i det autonome Kurdistan i det nordlige Irak.

Samtidig vil EU's største land deltage i træningen af det irakiske militær og bidrage med flere militære officerer til de kommandocentre, som den amerikansk-ledede internationale koalition har oprettet i området, hvor landene udfører luftangreb på IS' stillinger.

Forsvarsministeriet bekræfter planerne, som er blevet offentliggjort efter, at USA i denne uge opfordrede dets allierede til at engagere sig mere i kampen mod jihadisterne, der har vundet meget terræn i både Syrien og Irak.

Forbundskansler Angela Merkel, der har kaldt Islamisk Stat for en trussel mod sikkerheden i Tyskland og Europa, drøftede derpå Tysklands reaktion med sine nøgleministre von der Leyen og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier onsdag.

Det tyske militær forsyner i dag kurdiske peshmergastyrker med våben samt viser kurderne, hvordan de skal bruge dem. Træningen foregår både i Tyskland og på kurdisk territorium.

Der er for øjeblikket udstationeret 13 tyske soldater i Erbil til missionen.

Men Tyskland overvejer nu en langt mere omfattende træning og uddannelse i det nordlige Irak af ikke blot kurdere, men også af kristne og andre mindretal, som ønsker at få nedkæmpet Islamisk Stat.

Omkring 10.000 kurdere skal udrustes med våben, raketstyr, granater og køretøjer.

Tyskland, der vil oprette mindst 12 militære træningscentre i Irak, vil også yde humanitær hjælp til den nordlige del af landet.

For 11 år siden sagde Tyskland nej til at deltage i Irakkrigen.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip