Tyvstart koster Danmark guld ved svømme-EM

En tyvstart blev dyr for den danske kvartet i kvindernes 4x100 meter fri ved EM i svømning i Berlin.

Danmark var ellers hurtigst i finalen, men Julie Levisen var en anelse for hurtigt i vandet, da hun sprang ud på Danmarks anden tur, og dermed blev guldmedaljerne altså vekslet til en diskvalifikation.

I stedet kunne svenskerne juble på Danmarks bekostning. Svenskerne vandt guld med Holland og Italien på de næste pladser.

Efterfølgende strøg svømmerne igennem mixed zone med skuffede blikke og ville ikke tale med pressen. Derfor måtte sportschef Mikkel von Seelen prøve at forklare, hvad der gik galt.

- Julie Levisen kom af sted 0,07 sekunder, før Jeanette slog ind, og forskellen må kun være 0,03 sekunder. Jeg synes også, at skiftet så hurtigt ud, så der er nok ikke så meget at sige til det, siger sportschefen.

Han ærgrer sig naturligvis over det kiksede skift, men ved også, at den slags sker en gang imellem.

- Man skal skifte hurtigt for at vinde et EM, men det her var jo lige hurtigt nok. Der er tænding og nervøsitet på, og det skal der også være. Vi trænede skift i morges, men man kan ikke træne en situation som den her med tv på, masser af tilskuere og medaljer på spil, siger Mikkel von Seelen.

Han er klar over, at den mistede guldmedalje skal snakkes igennem, så svømmerne kan komme videre.

- De har jo fået en kold spand vand i hovedet, så de skal lige komme sig over chokket, og så må vi tage den i morgen. Og selv om vi vinder som et hold og taber som et hold, så kan det da godt være, at vi skal give Julie lidt speciel opmærksomhed, siger sportschefen.

Kun otte hold var tilmeldt disciplinen, så det var ikke nødvendigt med indledende heat. Og da Storbritannien kort inden start trak sit hold, stod slaget mellem syv lande.

Jeanette Ottesen gav Danmark en forrygende start ved at komme først i mål på første tur, og den føring gav Danmark ikke fra sig.

Julie Levisen og Mie Ø. Nielsen bevarede føringen, og da Pernille Blume slog håndfladen i bassinkanten efter sidste tur, lignede det dansk guld.

Svømmerne turde dog ikke juble for tidligt, og det gjorde de klogt i. Kort efter viste lystavlen nemlig, at Danmark var blevet diskvalificeret.

Dermed fik EM-stævnet i Berlin en noget dramatisk og ærgerlig begyndelse for de danske svømmere.

/ritzau/