U21-kometer får ingen EM-hjælp fra Olsens stjerner

Hvis det lykkes det danske U21-landshold at kvalificere sig til EM i Tjekkiet næste sommer, skal landstræner Jess Thorup ikke forvente forstærkning fra A-landsholdet.

En række profiler fra Morten Olsens mandskab har ellers alderen til at kunne stille op for talentholdet i slutrunden, der spilles 15.-30. juni, men den tanke afviser Olsen allerede nu.

- Vi spiller 13. juni mod Serbien i Parken og formentlig en testkamp inden. Vi vil selvfølgelig gerne vinde titler med U21, men ikke hvis det går ud over A-landsholdet. Sådan er det i alle forbund, og det kan ikke være anderledes, siger Morten Olsen.

Spillere, der er født efter 1. januar 1992, kan stille op for U21-landsholdet. Dermed ville etablerede A-landsholdsspillere som Christian Eriksen, Nicolai Boilesen, Pierre-Emile Højbjerg og Viktor Fischer være spilleberettigede ved EM.

Men Olsen vil hellere give sine spillere sommerferie og peger i øvrigt på, at Christian Eriksen ved EM på hjemmebane i 2011 blev hentet ind på U21-landsholdet uden at have spillet sammen med holdkammeraterne i testkampene op til slutrunden.

Det blev ingen succes, hverken for Eriksen selv eller for det danske hold, der floppede foran eget publikum.

- Det var en fejl, vi gjorde dengang. Vi ved bagefter, at det var forkert. Vi må heller ikke drive rovdrift på dem, siger Morten Olsen.

U21-landstræner Jess Thorup er helt klar over, at han må indordne sig. Udviklingen af kommende stjerner kommer forud for store resultater med ungdomslandsholdet. Det ændrer sig ikke, selv om Danmark skulle kvalificere sig til EM.

- Hvor end vi gerne vil vinde kampe og kvalificere os til EM - og det ville være godt for Danmark - så er den vigtigste stillingsbeskrivelse i mit job at gøre spillerne klar til A-landsholdet. Jeg er i tæt dialog med Morten omkring spillerne, siger Jess Thorup.

Han afviser også, at Eriksen og co. kunne være aktuelle som superforstærkning ved et eventuelt EM til sommer.

- De er så integreret en del af A-landsholdet, at det selvfølgelig ikke bliver aktuelt. Men der er andre spillere, der har været oppe at kigge oppe hos Morten, og som vi måske kan bruge. Det er helt op til ham, siger Jess Thorup.

U21-landsholdet spiller i oktober to playoff-kampe, der afgør, om holdet kommer med til EM.

Hvis det lykkes, må Thorup altså klare sig med de spillere, der har været med i kvalifikationen. Og sådan skal det også være, mener Morten Olsen.

- De spillere, der har spillet Danmark til en slutrunde, skal have lov at spille den og på den måde udvikle sig videre. De andre udvikler sig på A-landsholdet. De her spillere har gjort noget sammen og har en historie sammen. Den skal de have lov til at fuldende, siger Morten Olsen.

/ritzau/