Uafhængigt Skotland kan få pundet til at dykke

Hvis skotterne stemmer ja til at løsrive sig fra resten af Storbritannien ved torsdagens folkeafstemning, får det mærkbare konsekvenser for den britiske valuta. Det vurderer senior valutaanalytiker fra Jyske Bank Kristian Foged Schmidt.

- Hvis det bliver ja, får det ganske uoverstigelige konsekvenser for pundet. Jeg vurderer, at pundet kan falde fem til 10 procent i forhold til danske kroner, siger Kristian Foged Schmidt.

Senioranalytiker Morten Helt fra Danske Bank er lidt mindre pessimistisk i sit bud på konsekvenserne af et ja.

- På den lidt længere bane regner vi med, at pundet vil falde mellem tre og fire procent i forhold til danske kroner. Der er mange usikkerheder for britisk økonomi, hvis det bliver et ja, siger Morten Helt, som understreger, at pundet i en periode har været stigende.

Umiddelbart vil det vække glæde hos de mange danske turister i London og andre steder i det britiske, at lommepengene kan komme til at række længere. Men for dansk eksport til Storbritannien er det dårlige nyheder, hvis briterne får dårligere købekraft.

Begge analytikere vurderer dog, at et eventuelt fald i pundet vil have marginal betydning for dansk økonomi.

- Men det er da ikke positivt, siger Kristian Foged Schmidt.

En del af usikkerheden for den britiske økonomi skyldes udsigten for den fremtidige produktion af olie og gas.

- Hvis det bliver et ja, skal det forhandles på plads, hvordan man fordeler olie- og gasfelterne i Nordsøen. Hvis man fordeler efter geografisk placering, så vil Skotland få 90 procent af olie- og gasproduktionen. Det vil betyde, at Storbritannien vil skulle importere langt mere energi fra 2016, siger Morten Helt.

- Derudover vil den britiske gældsbyrde stige, hvis Skotland ikke påtager sig noget af den gæld, som Storbritannien har i dag, siger han.

Et ja til uafhængighed fra skotterne vil betyde politisk usikkerhed i Storbritannien, og det trækker også ned i udsigterne for pundet, vurderer Kristian Foged Schmidt.

Torsdag koster et britisk pund omkring 9,44 danske kroner.

De seneste målinger tyder dog på, at skotterne vil sige nej til uafhængighed.

Torsdag viser en måling foretaget for avisen Evening Standard, at 53 procent vil bevare unionen med Storbritannien, mens 47 procent foretrækker et uafhængigt Skotland.

/ritzau/