Ubehandlet ADHD koster samfundet milliarder

For første gang sætter forskere kroner og ører på, hvilke omkostninger ubehandlet ADHD har for den ramte og samfundet.

Og det er ikke så lidt, viser en analyse, som forskere fra Copenhagen Business School (CBS), Aarhus Universitetshospital og University of Nottingham har udført for Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Mere præcist koster det hvert år samfundet 2,9 milliarder kroner at overse lidelsen. Mest af alt fordi de ramtes manglende koncentrationsevne og stærke impulsivitet gør det svært at gennemføre en uddannelse og fastholde et job.

Men også fordi ADHD ramte har større risiko for at begå kriminalitet eller selv blive ofre for en forbrydelse.

For den enkelte beløber det sig til et årligt tab på 145.000. kroner.

- ADHD er ikke hysteri eller en modediagnose. Vores analyse viser, at de ramte klarer sig dårligere på alle de områder, vi har målt. Det er kommet bag på os, at deres problemer er så markante, siger professor Anders Sørensen CBS.

- De tjener mindre, og de er oftere på kontanthjælp, førtidspension og sygedagpenge. Dertil kommer, at de tilbringer flere dage på sygehusene og oftere begår kriminalitet. Hver tredje er dømt for i hvert fald en lovovertrædelse, siger han.

Undersøgelsen omfatter 19.000 mænd og kvinder, som først har fået diagnosen som voksne og dermed har haft en barndom og ungdom, hvor de levede uvidende om deres lidelse og dermed ikke fik behandling.

Deres lønindkomst, overførselsindkomster, uddannelsesbaggrund og kriminalitet er sammenlignet med deres søskende for på den måde at rense resultatet for sociale skel.

- De har haft samme barndom - alligevel har den ADHD ramte 145.000 kroner mindre i hånden om året end sine søskende, siger Anders Sørensen.

Undersøgelsen har alene koncentreret sig om de økonomiske konsekvenser, men dertil kommer de menneskelige, påpeger både forskerne og de eksperter i ADHD, som var til stede, da resultaterne blev offentliggjort tirsdag.

Ifølge overlæge Erik Pedersen, Regionspsykiatrien Vest, viser erfaringen fra en specialklinik for voksne i Herning, at de fleste slås med særdeles store personlige problemer.

- De har en kronisk lav selvværdsfølelse. Halvdelen har forladt folkeskolen uden en afgangsprøve. Ikke fordi de er dumme, men fordi de har ADHD.

/ritzau/

 

Dagens Gossip