Ubemandet russisk rumfartøj styrter mod jorden

Det ubemandede russiske rumfartøj med navnet Progress var på vej til Den Internationale Rumstation (ISS) med forsyninger, da man angiveligt mistede kontrollen med det. Det siger en anonym kilde, som er bekendt med situationen, onsdag til nyhedsbureauet AFP.

- Rumfartøjet er begyndt at nedstige. Det kan ikke komme andre steder hen. Det er tydeligt, at fuldstændigt ukontrollable situationer er begyndt, siger han.

Rumfartøjet blev tirsdag sendt op fra Kasakhstan med en russisk Sojus-raket, men kort efter mistede man kontakten med det. Fartøjet har nu retning mod Jorden, og det forventes ikke, at man kan redde det.

De russiske myndigheder vil fortsat forsøge at få kontakt til Progress, siger den anonyme kilde til AFP.

- Vi har planlagt yderligere to kommunikationssessioner for at berolige vores samvittighed, siger han.

Det er endnu for tidligt at sige, hvor og hvornår Progress vil ramme atmosfæren, men ifølge den britiske avis Independent forventes det, at rumfartøjet vil brænde op, inden det rammer Jorden.

Rumskibet er lastet med brændstof, ilt, vand, reservedele, forsyninger og videnskabeligt udstyr, siger det amerikanske rumagentur, Nasa.

Samtidig understreger de, at tabet af udstyret ikke er kritisk for den amerikanske del af ISS, hvor astronauterne har rigeligt med forsyninger.

Det russiske rumprogram er kendt for blandt andet at være det første til at have en astronaut, Jurij Gagarin, i rummet i 1961.

Men på det seneste har programmet været ramt af en række tilbageslag. Blandt andet har det mistet flere dyre satellitter, og i 2011 mistede de et andet Progress-rumfartøj, skriver AFP.

Det russiske rumagentur, Roskosmos, forventes at komme med en udtalelse senere onsdag.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip