Udbrændt? Her er faresignalerne

Du har altid kunnet klare det hele på jobbet, og du er ikke den, der bare giver op. Men nu kan du godt mærke, at din krop og din hjerne er ved at sige stop, og du kan bare ikke mere. Men hvorfor sker det, og hvad kan du gøre ved det?

Carl-Mar Møller: Udbrændthed skyldes lavt selvværd

Det hænger sammen med din person og situation. Dine tidligere erfaringer, og hvordan du har det på andre områder i livet, forklarer forsker og klinisk psykolog Cecilie Schou Andreassen til KK.no. 

Det er især bestemte personlighedstyper, der er i fare for at blive udbrændte. Det kan blandt andet hænge sammen med lav selvfølelse og lav selvrespekt og et stort behov for bekræftelse.

- Du er også i farezonen, hvis du har svært ved at sige fra, og du ikke kan se dine egne begrænsninger, og tilmed ikke er så god til at bede om hjælp, siger Cecilie Schou Andreassen.

Ambitiøse og samvittighedsfulde kvinder med et stort konkurrenceinstinkt er ekstra udsatte.

Udbrændt? Tag testen

- Forskning viser også at især yngre, enlige kvinder med en høj uddannelse hurtigere bliver udbrændte, siger Cecilie Schou Andreassen.

Det er dog ikke kun ens personlighed, det handler om. Hvordan du arbejder, spiller en stor rolle. Er du ikke blevet ordentlig oplært i dit job, og ved du ikke præcis, hvad dine arbejdsopgaver er, og er det tillige en svag ledelse, der er på din arbejdsplads, så er det ting, der kan øge risikoen for at gå ned på jobbet.

- Det samme gælder, hvis du ikke har nogen indflydelse på jobbet, og fordelingen af byrder og goder er ulige fordelt, eller du havner i en konflikt på arbejdspladsen, siger Cecilie Schou Andreassen.

Derudover spiller det ind, hvis dit job er rutinepræget, du er under et stort arbejdspres, der er underbemanding, eller folk tit siger op.

Derfor er det også vigtigt at bede om hjælp i tide, og så sørge for at have et liv udenfor jobbet. Koncentrer dig om din familie og dine venner, sørg for at være fysisk aktiv og sørg for at holde ferier og trække stikket ud indimellem.

- Hjælper det ikke, kan det i sidste ende være nødvendigt at finde et andet job, slutter Cecilie Schou Andreassen.

Cecilie Wenstrup, NewsDesk, Aller Media

 

Dagens Gossip