Udbryderabe skal lokkes hjem med bananer og ikke dø

Det har været nogle dramatiske dage i Blåvand Zoo i Vestjylland, siden en berberabe lørdag flygtede fra sit anlæg. Ifølge skytten i zoo var der ingen vej udenom. Den undslupne abe skulle dø ved skud.

Men nu er ejeren af den zoologiske have, Hans Hestbech, vendt hjem fra ferie i Thailand, og nu har piben fået en anden lyd. Aben skal tilbage i sit anlæg. I live.

- At skyde den er absolut sidste udvej. Hvis vi så finder ud af, at den ikke kan accepteres af flokken, så tager vi den der fra og putter den på en overskudsliste til en anden zoo, siger Hans Hestbech til Ritzau.

Han har set aben her til morgen kun en kilometer fra den zoologiske have, og derfor tror han på, at det bliver muligt at fange den. Og den skal lokkes tilbage ved hjælp af dens yndlingsmad. Bananer.

- Nu vil vi prøve at lokke den tilbage, og vi tror, at når den kommer så tæt på, at den kan kende området, så hopper den selv tilbage. Det vil jo være det optimale.

Ifølge Hans Hestbech lider aben ingen nød. Den kan både holde varmen med dens tykke pels, og den er formentlig ikke sulten, fordi den er altædende.

Og de lokale skal ikke være bange for at møde den, da den ikke er aggressiv og er vant til mennesker.

Aben flygtede fra sit bur, fordi den havde været oppe at slås med nogle hanner om nogle hunner.

- Der er to hunner i brunst, og så har tre hanner haft noget, de skulle afgøre. Når taberen er blevet fundet, så stiger de andre på, og det er jo skidt i en indhegning, hvor man ikke kan slippe løs.

- Han har været så presset, at han har valgt at forcere stødhegnet. Det har været det mindste af alle onder. Vil jeg væk, eller vil jeg dø?, lød det tidligere fra skytten.

Hans Hestbech tror dog gerne, at aben vil tilbage.

- Vi har før haft en abe ude at løbe, men vi var heldige med at kunne lokke den ind igen, så det tror vi også kan lykkes den her gang. Vi venter på, at nogle ser den og så ringer.

Spørgsmål: Hvad hvis skytten ser den, så skyder han den vel?

- Det gør han ikke. Nu er jeg hjemme.

/ritzau/

 

Dagens Gossip