Uden kvinder i job havde mænd 60 timers arbejdsuge

I kølvandet på kvindernes stemmeret for 100 år siden fulgte kvindernes indtog på arbejdsmarkedet, og det har haft stor betydning for den danske samfundsøkonomi.

Hvis man forestiller sig, at kvinderne ikke var en del af arbejdsmarkedet, ville konsekvensen være, at Danmark i dag var markant fattigere, lyder det fra Dansk Erhverv.

Og at mænd fik en arbejdsuge på knap 60 timer.

- Vi ville opleve et stort velstandstab. Ellers også måtte mændene kompensere og arbejde mange flere timer. I alt op mod 25 timer mere om ugen. Eller i alt tæt på 60 timer om ugen, siger økonom Mira Lie Nielsen fra erhvervsorganisationen.

Selv om andelen af erhvervsaktive kvinder i dag kun er marginalt under mændene, er der fortsat forskel på både kvinder og mænds arbejdstimer og lønniveau.

En større andel af danskerne mener selv, at vi stadig ikke er i mål med ligestilling af kønnene i Danmark, viser en måling, som Epinion har lavet for LO i anledning af 100-års-dagen for kvinders stemmeret.

43 procent mener, at kønnene "i nogen grad" er ligestillede, mens 42 procent mener, at vi kun "i ringe grad" eller "slet ikke" er i mål med ligestillingen.

1214 repræsentativt udvalgte danskere er blevet spurgt i forbindelse med undersøgelsen fra Epinion.

Det mener LO's næstformand, Lizette Risgaard, at der bør lyttes til.

- Vi er kommet ufatteligt langt med mænd og kvinders ligestilling på 100 år. Ingen tvivl om det. Men vi må ikke stoppe op nu. Vi står stadig med et stort løngab, en meget skæv barselsorlov og et meget kønsopdelt arbejdsmarked, siger Lizette Risgaard.

Samme udmelding lød fra Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), som fredag holdt tale for dronningen, regeringen og Folketinget på Christiansborg.

- Der er stadig fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er. Det går ud over den enkelte. Samfundet går glip af talent. Og både kvinder og mænd bliver tabere.

- Vi er nået langt på 100 år. Men vi ikke i mål. Der er altid mere at gøre. Større frihed. Lige muligheder. Alle skal med. Det er, hvad 1915-grundloven handler om, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Dagen bliver markeret ved forskellige arrangementer rundt om i landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip