Udenlandske diplomater flygter fra Sydsudan

Cirka 150 amerikanske statsborgere er blevet fløjet ud af Sydsudan sammen med diplomater fra både USA og andre lande.

- Sikkerhedssituationen var ved at være slem. Der var skyderier i lufthavnen, siger en amerikansk forsvarskilde til nyhedsbureauet AFP.

Flyene landede i Nairobi i Kenya onsdag eftermiddag.

Evakueringen, der blev gennemført med to militære transportfly og et enkelt chartret fly, sker samtidig med, at der er blodige sammenstød mellem rivaliserende fraktioner fra den sydsudanesiske hær i hovedstaden Juba.

Der har de seneste dage været meldinger om op til 500 dræbte personer og et endnu større antal kvæstede som følge af kampe mellem tropper, som er loyale over for præsident Salva Kiir, og soldater, som støtter en anden politisk leder.

Tirsdag beordrede Washington hovedparten af sit diplomatiske personale i Sydsudan ud og opfordrede samtidig andre amerikanere til omgående at forlade landet.

FN har advaret om, at konflikten kan udvikle sig til en borgerkrig.

Sydsudan blev Afrikas yngste land, da det skrev under på sin uafhængighedserklæring i juli 2011 og løsrev sig fra Sudan.

Der bor omkring 11 millioner indbyggere i landet, som er overvejende kristent, og de er især beskæftigede med landbrug.

Selvom landet har olie i undergrunden, er det utroligt fattigt, og det er præget af mange års selvstændighedskamp mod naboen i nord.

Landet hører til blandt de mindst udviklede i Afrika. Infrastrukturen er elendig, veje er en sjældenhed, og el- og vandforsyningen er yderst mangelfuld.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip