Udenlandske medier: Danmark drejer til højre med DF-sejr

Skrevet af admin

19/06/2015
Polfoto

Mest læste i dag

Det er særligt den voldsomme fremgang til Dansk Folkeparti ved folketingsvalget, som udenlandske medier har bidt mærke i.

For med et regeringsskifte har Danmark taget en afkørsel til højre, lyder det i en række medier.

- Danmark har torsdag stemt for en ny regering, som sætter en stopper for statsminister Helle Thorning-Schmidts fire år i spidsen for en venstrefløjsregering med en drejning til højre, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Samme beskrivelse lyder i avisen Frankfurter Allgemeine.

- I Danmark er der sket et regeringsskifte. Ved parlamentsvalget har kongeriget fået en borgerlig, blå regering, skriver avisen og hæfter sig ved det "højrepopulistiske" Dansk Folkepartis fremgang:

- Partiet er stærkt EU- og indvandrerkritisk og har under valgkampen blandt andet anbefalet, at Danmark bør gøres mindre attraktivt for flygtninge.

Nyhedsbureauet Reuters beskriver den højreorienterede alliances fremgang som en, der også har været oplevet i andre lande med større opbakning til partier skeptiske over for EU og indvandring.

Ligeledes bliver DF's særlige position bemærket.

- DF er fuldstændig klar over andre mindre partiers skæbne både i Danmark og andre steder i Europa, når de er gået i regering og bløder vælgere, fordi de bliver nødt til at indgå kompromis med midterpartier. At blive ude på sidelinjen kan paradoksalt sikre partiet større indflydelse, skriver Reuters.

Den britiske avis The Guardian beskriver blå bloks sejr i Danmark som en styrke for David Cameron, fordi de borgerlige partier tidligere har udtrykt støtte til EU-reformer, som også Cameron forsøger at få trumfet igennem i det europæiske samarbejde.

Samtidig beskrives Helle Thorning-Schmidts nederlag som udtryk for den socialdemokratiske nedtur i flere lande.

- Nederlaget for centrumvenstre-regeringen illustrerer tilbagegangen for socialdemokrater i hele Europa, hvor de blandt andet har tabt valg i Storbritannien og Tyskland og har forfærdelige meningsmålinger i Frankrig og Sverige, skriver avisen.

/ritzau/