Udenrigsgransker: Drop kampfly og sats på fregatter i Arktis

Et stigende trusselsbillede betyder, at der er behov for, at Forsvaret får flere penge, men der er ingen grund til, at Danmarks nye kampfly skal på opgave i Arktis.

Det skriver Jyllands-Posten, der henviser til ambassadør Peter Taksøe-Jensens udenrigspolitiske udredning, der udkommer mandag og bliver en del af grundlaget for de kommende forsvarsforhandlinger.

- Jeg har – for at sige det helt ærligt – lidt svært ved at se, hvad de kampfly skal i Arktis. Den kapacitet er der ikke brug for. Det er mere Søværnet, der er behov for, når opgaverne skal løftes samt kommunikation og satellitovervågning, siger Peter Taksøe-Jensen til avisen.

Peter Taksøe-Jensen, der også er dansk ambassadør i Indien, fik i efteråret 2015 af Venstre-regeringen til opgave at lave den udenrigspolitiske udredning.

Udredningen kommer med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

Peter Taksøe-Jensen anbefaler ifølge Jyllands-Posten, at Danmark i højere grad anvender de danske fregatter i Arktis.

- Der skal etableres satellitovervågning. Mit forslag er, at man køber sig ind på for eksempel tyske satellitter, som allerede flyver over det arktiske område. Det kan man gøre relativt billigt.

DR Nyheder skriver, at Peter Taksøe-Jensen anbefaler at videreføre en pulje på 120 millioner kroner årligt til opgaverne i Arktis.

ritzau/

 

Dagens Gossip