Udenrigsminister advarer Rusland mod hjælp

Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal ikke sende en russisk konvoj med 280 lastbiler over grænsen i det østlige Ukraine, men aflevere nødhjælpen ved grænsen.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) om Ruslands aktion. Den har fået Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, til at advare mod, at det kan være et skalkeskjul, som "et dække for russerne til at installere sig nær Lugansk og Donetsk".

- Hvis der er tale om en eller anden form for "coverup" som dække for en militær invasion, så er vi i en helt anden situation. Jeg frygter det sidste. Grunden til den store mistillid til Putin er selvfølgelig, at dette startede meget pludseligt, siger Martin Lidegaard.

- Rusland sagde ensidigt, at man ville køre frem uden en aftale med Røde Kors eller Ukraine. Det er muligt, at det er humanitær hjælp og et pr-stunt fra Putins side. Hvis man ville afhjælpe den humanitære krise i Ukraine, skulle man måske stoppe med at sende tunge våben og militærrådgivere.

USA har advaret Rusland om flere sanktioner, hvis russerne ensidigt sender humanitær hjælp over grænsen uden aftale med Røde Kors eller Ukraine. Røde Kors har krævet en aftale med Rusland og Ukraine for at deltage i aktionen. Så bør EU følge efter, mener Martin Lidegaard.

- Hvis der er tale om en skjult militær invasion, så vil EU helt sikkert kende sin besøgelsestid i forhold til sanktioner. Det kan også være, at det er nødhjælp, og Putin vælger at køre ind, men dropper alle internationale regler for at levere nødhjælp, siger udenrigsministeren.

Krisen i Ukraine har én klar løsning, siger han.

- Der er kun én udvej af krisen. Den er til gengæld krystalklar for alle: At der forhandles en aftale mellem regeringen i Kijev og de østlige regioner, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip