Udenrigsminister kalder flygtningeforslag langt ude

Udenrigsminister Martin Lidegaard er usædvanlig skarp i sin kritik af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, efter at begge partier har meldt sig på banen med forslag om, at flygtninge fra verdens krige og konfliktområder skal sendes videre til flygtningelejre i Afrika og Mellemøsten.

Martin Lidegaard mener, at de to borgerlige partier ikke har meget føling med situationen i nærområdet omkring Syrien og Irak, hvor Islamisk Stat og Assad-styret har sendt mange på flugt.

- Jeg ved ikke, hvad de to partier tænker på. De skulle tage en tur til Libanon, der i øjeblikket huser 1,4 millioner flygtninge med en befolkning på fire millioner. De skulle besøge flygtningelejrene i Tyrkiet, der har taget 1,5 millioner flygtninge.

- Der er rigtig mange flygtninge i de lande. Det er også naturligt, for det er nærområderne, men de er under et kolossalt pres, siger Martin Lidegaard.

På spørgsmålet om, hvorvidt forslaget er på kant med internationale konventioner siger Martin Lidegaard:

- I skal snakke med de to partier om det forslag. Det er ret langt ude.

DF mener, at regeringen bør indgå aftaler med eksempelvis lande i Afrika tæt på konflikterne om, at flygtninge kan blive fløjet dertil fra Danmark.

Danmark skal som modydelse bruge bistandsmidler på at oprette og drive asyllejre i modtagerlandet. Målet er, at Danmark slet ikke skal have udlændinge med asylstatus på dansk grund. Kun kvoteflygtninge skal ikke sendes af sted, lyder det i Berlingske Tidende.

Blandt andet på grund af Islamisk Stats fremmarch i Irak og Syrien forventer Justitsministeriet nu, at 20.000 asylansøgere vil komme til Danmark i 2014.

Liberal Alliance melder sig i Jyllands-Posten på banen med et lignende forslag ved at foreslå et totalt stop for alle flygtninge, der rejser til Danmark fra krige som den aktuelle i Syrien.

- Billedligt talt skal de vendes rundt i lufthavnen, ind i et fly og ned i en flygtningelejr i nærheden af, hvor de kom fra, siger partiets leder, Anders Samuelsen, til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip