Udenrigsministeriet: Løsladt observatør er ved godt mod

Den danske observatør, der natten til fredag blev løsladt fra prorussiske oprørere i Ukraine, har det efter omstændighederne godt.

Pårørende til observatøren, der arbejder for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), er blevet underrettet om hans frigivelse, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice, som har talt med danskeren tidligt fredag.

- Han har det efter omstændighederne godt og er ved godt mod, lyder det i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Ministeriet vil nu sammen med Forsvaret og andre myndigheder iværksætte en hjemtagelsesplan, som en dansk krisestab i forvejen har udarbejdet.

Den indebærer blandt andet en debriefing og krisepsykologisk bistand. Observatøren var tilbageholdt i mere end en måned i det østlige Ukraine.

I en fælles udtalelse glæder udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) sig over løsladelsen af danskeren og tre andre observatører.

- Vi er både utroligt lettede og glade for, at fire OSCE-observatører er blevet frigivet, herunder den danske observatør. Der er dog stadig fire andre OSCE observatører tilbageholdt i Ukraine. De bør ligeledes frigives øjeblikkeligt. Det er helt uacceptabelt, at OSCE's observatørmission i Ukraine ikke kan arbejde i fred, mener de.

Den danske observatør og hans familie vil have fred og ro i den kommende tid og ønsker ikke kontakt med medier eller andre udenforstående.

/ritzau/

 

Dagens Gossip