Udenrigsministeriet om Mærsk-skib: Vi arbejder på højtryk

Udenrigsministeriet arbejder i hast på at opklare sagen om containerskibet Maersk Tigris, som tirsdag blev tilbageholdt af styrker fra den iranske revolutionsgarde i Hormuzstrædet.

- Vi arbejder på højtryk for at undersøge omstændighederne omkring Maersk Tigris og er i dialog med Mærsk om sagen, oplyser ministeriet til Ritzau.

- Vi skal være forsigtige med at drage konklusioner, før vi kender sagens faktiske omstændigheder. Men det er vores klare forventning, at Iran overholder deres internationale forpligtelser, og at mandskabet om bord på Mærsk Tigris ikke lider overlast.

Ifølge en pressemeddelelse fra Mærsk er skibet i øjeblikket ved at blive eskorteret til den iranske havneby Bandar Abbas af iranske patruljebåde.

- Vores altoverskyggende bekymring går på, hvordan mandskabet på båden har det. Vi arbejder i tæt kontakt med Rickmers Shipmanagement for at få flere informationer om tilbageholdelsen og undersøge muligheder for at løse situationen, lyder det fra Mærsk.

Containerskibet var på vej fra Sortehavet til Den Persiske Golf og var senest stoppet i Jeddah i Saudi-Arabien, da situationen opstod i Hormuzstrædet. Skibets slutdestination var Dubai.

Iranske myndigheder affyrede varselsskud, før containerskibet blev stoppet og tilbageholdt.

Rickmers Shipmanagement, som har ansvaret for skibets 24 besætningsmedlemmer oplyser til Ritzau, at Maersk Tigris sejlede i internationalt farvand, da det blev opbragt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters beordrede de iranske myndigheder, at skibet skulle sejle længere ind i iransk farvand.

Mærsk har forklaret, at skibet sejlede på en fast rute, da det blev tilbageholdt.

I første omgang ignorerede Maersk Tigris ordren om at sejle længere ind i iransk farvand, men kaptajnen adlød, efter at iranerne havde affyret varselsskud.

Der er ingen danskere om bord på skibet. Ifølge Rickmers Shipmanagement er besætningsmedlemmerne hovedsageligt fra Østeuropa og Asien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip