Udlændinge på tålt ophold skal i strammere snor

Skrevet af admin

|

03/12/2014

Dagens topnyheder

Udlændinge på tålt ophold er uønskede i Danmark.

Det fastslår justitsminister Mette Frederiksen (S). Hun har bedt en arbejdsgruppe tjekke, om Danmark kan skærpe straffen for 67 udlændinge, som lever på tålt ophold.

- Jeg vil gerne slå fast, at personer på tålt ophold er uønskede her i landet. Vi i Danmark tåler alene deres ophold, fordi de risikerer dødsstraf eller tortur i deres hjemlande, siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Hun påpeger videre, at Danmark ikke kan ikke fængsle dem.

- Vi kan ikke spærre personer på tålt ophold inde, men vi kan – og skal – holde dem under skarpt opsyn, og det skal have konsekvenser, hvis de ikke overholder meldepligten. Begår de kriminalitet, skal de naturligvis straffes som alle andre kriminelle, siger Mette Frederiksen.

Arbejdsgruppen skal inden 1. marts 2015 oplyse, om folk på tålt ophold kan udstyres med en fodlænke, og om der kan skæres i deres ydelser. Desuden skal gruppen tjekke, om man kan skærpe pligten til at melde sig jævnligt hos myndigheder i Center Sandholm.

1. oktober var 35 personer på tålt ophold sigtet 3515 gange - over 100 gange hver - for at bryde deres meldepligt.

Flere har også brudt opholdspligten til at være et bestemt sted. Samtidig viser Rigspolitiets tal, at 32 udlændinge er dømt for forbrydelser, siden de fik tålt ophold i Danmark.

Asylsøgere får tålt ophold, hvis de får afslag på deres asylansøgning, fordi de ses som en fare for Danmarks sikkerhed, truer den offentlige orden, er krigsforbrydere eller har begået alvorlige forbrydelser mod menneskeheden.

I februar 2008 anholdt Politiets Efterretningstjeneste (PET) en dansk-marokkaner og to tunesere. De var mistænkt for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard, som tegnede en af de 12 omstridte Muhammed-regninger. De to tunesere blev udvist med "hemmelige beviser", men fik tålt ophold.

Kort efter vedtog Folketinget den såkaldte "tuneserlov", fordi en af tuneserne var set i Aarhus tæt på Kurt Westergaards hjem. Loven indskrænker bevægelsesfriheden for personer på tålt ophold ved at pålægge dem daglig meldepligt. Overtrædes meldepligten, kan man idømmes op til et års fængsel.

/ritzau/