Udlandsdansker anklages for kursfup med Gyldendal-aktier

Flere gange har en udlandsdansker presset kursen på aktier i forlaget Gyldendal op på et kunstigt højt niveau - og det både forvirrede markedet og gavnede ham selv.

Det påstår Bagmandspolitiet, som har rejst tiltale om kursmanipulation mod manden, der bor i Østen.

Nu risikerer manden, som tidligere har haft en høj stilling i et dansk selskab, at blive straffet med fængsel.

Anklageskriftet beskriver et mønster:

Først blev der på Nasdaq i København afgivet et eller flere bud om køb af aktier til en højere kurs, end aktien ellers blev handlet til. Og derefter slog manden til og købte til den højere kurs.

Samtlige fem tilfælde udspillede sig på sidste handelsdag i 2009, 2010, 2011 og 2012, fremgår det af tiltalen.

Bagmandspolitiet hævder, at manden gav vildledende signaler, sådan at kursen på Gyldendals A- og B-aktier kom til at ligge på et "kunstigt eller unormalt niveau."

Men der var også en personlig gevinst. Kursværdien af udlandsdanskerens aktiebeholdning blev forøget med i alt 3,4 millioner kroner.

Manøvrerne er strafbare og udgør kursmanipulation "under særligt skærpende omstændigheder," lyder anklagen.

Udover fængsel til den tiltalte mand er der også krav om bøde til hans firma, som de påståede manipulationer skete igennem i to af de fem tilfælde.

Om påstanden holder vand, kommer Retten i Lyngby snart til at afgøre.

Den tiltalte nægter sig skyldig i det hele, oplyser hans forsvarer, advokat Anders Neméth, i en mail til Ritzau.

Inden for de sidste år har Bagmandspolitiet rejst tiltaler i store sager om kursfup mod Parken og flere pengeinstitutter. Nogle er afgjort ved domstolene, og andre er på vej.

Men ellers er fænomenet tilsyneladende ved at skrumpe ind. I 2010 sendte Finanstilsynet 59 anmeldelser til Bagmandspolitiet, og siden er tallet faldet drastisk. Sidste år var der fire anmeldelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip