Udsultede irakere flygter til borgerkrigshærgede Syrien

Flere tusind irakere fra den religiøse yazidi-minoritet er af frygt for militante jihadister flygtet til Syrien, der ellers er plaget af borgerkrig.

Det fortæller den svenske journalist Joakim Medin, som befinder sig i Syrien nær grænsen til Irak, hvor militante islamister fra gruppen Islamisk Stat (IS) tidligere på ugen angreb byen Sinjar, hvor mange yazidier bor.

- Menneskene kommer barfodede, tørstende og udsultede. Mange er faldet sammen på bjerget (Sinjar-bjerget, red.). Jeg så et fire dage gammelt spædbarn, som blev født i bjergene, siger journalisten til det svenske nyhedsbureau TT.

Mange tusind yezidier og kristne flygtede for en uge siden op på Sinjar-bjerget, da sunniekstremisterne angreb deres hjem, men nu er det altså lykkedes en del af dem at komme fra bjerget til den kurdiske region Rojava i Syrien.

Et stort antal mennesker befinder sig dog fortsat i bjergene og er delvist omringet af islamisterne, der truer med at dræbe dem, medmindre de konverterer til islam.

Flygtningene er uden mad og vand, og samtidig er temperaturerne alarmerende høje, hvilket svækker de nødstedte yderligere.

Flere yezidier, der er ankommet til Syrien, fortæller, at mange af deres trosfæller er blevet likvideret af Islamisk Stat.

- En mand fortæller, at han har set ti mænd blive hakket i småstykker af jihadister. Andre fortæller, at IS-krigere stillede folk op på rækker og mejede dem ned med maskingeværer. Ofrene var yezidier fra Sinjar og byer i nærheden, siger Joakim Medin.

Han tilføjer, at flere af flygtningene ikke har spist i seks dage.

Amerikanske fly har i de sidste par døgn kastet forsyninger ned på Sinjar-bjerget, ligesom de fra luften har angrebet Islamisk Stat i et forsøg på at sikre, at de kristne og yezidierne kan vende hjem.

Søndag morgen har to britiske transportfly ligeledes forsynet flygtningene med vand og mad.

Røde Kors oplyser, at organisationen giver nødhjælp til de omtrent 4000 irakiske flygtninge, der er kommet ind i Syrien.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip