Udvalg: Borgere skal kunne rette i ejendomsvurderingen

Ejendomsvurderingerne kommer aldrig til at ramme 100 procent plet hver gang.

Derfor er det afgørende, at fremtidens ejendomsvurderingssystem bygger på fuld åbenhed og gennemsigtighed, lyder det i anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg om ejendomsvurderinger.

Et helt centralt forslag er, at boligejere fremover skal have fremsendt en "selvangivelse", hvor man kan kigge nærmere på Skats beregninger og om nødvendigt gå ind digitalt og rette fejl i de data, der ligger til grund for vurderingen.

Herefter vil Skat gå ind og genberegne boligen og sende en ny ejendomsvurdering.

- Det er vigtigt, at vurderingerne bliver så klare og præcise som muligt. Derfor anbefaler vi, at ejerne får mulighed for at rette fejl i data, når de modtager vurderingen fra Skat. Det kan for eksempel være, at der er fejl i registreringen af en tilbygning, som skal tælle med på en anden måde, siger Peter Engberg Jensen, formand for Ekspertudvalget.

Ekspertudvalget foreslår samtidig, at vurderingsprocessen skal tænkes sammen med klagesystemet.

Hvis man efter at have rettet fejl og anmodet om en korrektion fortsat er utilfreds med ejendomsvurderingen, så skal man kunne få prøvet sin vurdering i tre led.

I første omgang er det Skat, der skal tage stilling til klagen. Dernæst kan man få sagen taget op i et vurderingsankenævn og i sidste instans ved domstolene.

Ekspertudvalget forventer samtidig, at et sådant system vil reducere sagsbehandlingstiden i klageprocessen.

Den prototype til et nyt ejendomsvurderingssystem, som udvalget har udarbejdet, har en træfsikkerhed for parcelhuse på 67,5 procent.

Det vil sige, at den vurderer to ud af tre boliger til den rigtige værdi inden for en sikkerhedsmargin på plus/minus 20 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip