Udvalg: Ledige skal til samtale hver måned

En samtale om jobsøgningen hver måned med jobcentret eller A-kassen. Det skal ledige møde op til de første seks måneder efter, at man er blevet ledig.

Det anbefaler eksperterne i Carsten Koch-udvalget, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er positiv over for forslaget.

Dermed tyder meget på, at forslaget vil være med, når regeringen på baggrund af eksperternes anbefalinger præsenterer deres udspil til en reform af beskæftigelsesindsatsen.

- Indholdet i samtalerne er det afgørende. Hvis man ikke ved, hvad man bruge samtaler til, eller hvis de bruges til at skræmme de ledige, så er det ikke regeringens politik.

- Samtalerne skal derimod bruges til at hjælpe den ledige med at få jobsøgning i gang og forsikre den ledige om, at man har nogen at støtte sig op af, siger Mette Frederiksen.

Carsten Koch-udvalget lægger op til, at ledige med gode muligheder for hurtigt at komme tilbage i job, får mulighed for at vælge, om de vil modtage jobsøgningshjælp fra a-kassen eller fra jobcentret i de første seks måneder.

Den ledige skal også have mulighed for at selv at booke det præcise samtaletidspunkt og så vidt muligt selv medarbejderen i jobcenteret eller a-kassen.

Ledige, der er blevet vurderet til at have sværere ved at finde et job hurtigt, skal tilknyttes jobcentret. Det giver jobcentret større muligheder for sammen med den ledige at udarbejde en jobplan med en skærpet indsats.

- Erfaringerne viser, at alle har gavn af de intensiverede samtaler. Som ledig har man kompetencer, men måske ikke kompetencer i at søge job, og det kan samtalerne hjælpe med. Selv for dem, som er allertættest på arbejdsmarkedet, siger Michael Rosholm.

Han er professor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet og en af eksperterne i Carsten Koch-udvalget.

Udvalget har lagt stor vægt på en tidlig og intensiv indsats, fordi sandsynligheden for at finde job er stor i begyndelsen af et ledighedsforløb. 116.500 ud af 148.400 forsikrede ledige kommer i job inden for det første halve år af deres ledighedsperiode, viser udvalgets rapport.

Ifølge eksperterne er de mange samtaler ikke voldsomt dyre, men til gengæld kan de være afgørende for at få ledige i job lidt hurtigere. Hvis en ny og mere effektiv jobindsats kan få de ledige i job blot få dage hurtigere, kan der være mange penge at spare for samfundet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip