Udvalg trækker dele af kritikken af topforsker tilbage

Efter en nøje gennemgang af en række artikler skrevet af professor Bente Klarlund Pedersen, må Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) nu trække en del af kritikken af forskerens arbejde tilbage.

Udvalget afgjorde i december sidste år, at Bente Klarlund Pedersen havde begået videnskabelig uredelighed i seks videnskabelige artikler, men sagen blev genoptaget efter nye oplysninger dukkede op.

- Afgørelsen, der er truffet af et enigt udvalg, indebærer, at den indklagede forsker fortsat får kritik for fire af artiklerne, og at to artikler ikke længere anses for videnskabeligt uredelige, skriver Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) i en pressemeddelelse.

Helt konkret har udvalget blandt andet fundet frem til, at der alligevel ikke fandt "en uoplyst selektion af forsøgspersoner sted" i to af artiklerne, som udvalget ellers fandt frem til i første omgang.

Desuden er det alligevel også i orden, at "visse målinger inden for samme artikel kun udføres på en undergruppe af den samlede forsøgspopulation uden nærmere redegørelse og forklaring herpå over for læseren".

Bente Klarlund Pedersen, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og brevkasseredaktør, har anlagt sag mod UVVU og Videnskabsministeriet for at få en juridisk vurdering af, om hendes forskning er i orden.

Og hun er ikke tilfreds med afgørelsen.

- UVVU har valgt at fastholde visse af sine anklager mod mig. Jeg er lodret uenig i afgørelsen, som nu vil blive taget til domstolene. Sagen har herefter udelukkende juridisk karakter, siger Bente Klarlund Pedersen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Bente Klarlund Pedersen vil dels have rettens ord for, om UVVU-udvalget er lovligt sammensat, og om hendes forskning er i orden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip