Uenige nationalister ligner Bosniens valgvindere

En kroatisk enhed i Bosnien-Hercegovina. En stærk, forenet nation. En fuldstændig opløsning af Bosnien-Hercegovina.

Tre synspunkter, der stritter i hver sin retning, men samtidig tre synspunkter, som efter alt at dømme skal forsøge at finde fælles fodslag i det bosniske parlament efter søndagens valg i landet.

Ifølge foreløbige optællinger af stemmerne, tyder meget nemlig på, at de tre kandidater Bakir Izetbegovic, Dragan Covic og Seljka Cvijanovic kommer til at repræsentere henholdsvis muslimen, kroaten og serberen i det fælles, tredelte præsidentråd i landet.

Det oplyser landets myndigheder natten til mandag dansk tid.

De tre kandidater deler langt fra visioner for det splittede land, og det frygtes, at valget af de tre kommer til at skabe mere splid i Bosnien-Hercegovina, hvor spændingerne efter krigen i 1992-1995 stadig er tydelige.

Valgkampen har været præget af nationalistiske retorik, og serberen Cvijanovic står for et synspunkt om, at Bosnien-Hercegovina bør opløses, mens Covic plæderer for oprettelsen af en kroatisk enhed i landet.

Muslimen Izetbegovic har omvendt i sin valgkampagne slået på, at der er behov for en stærk og forenet nation i fremtiden.

Splittelsen tager til mellem de etniske grupper, og landets økonomiske problemer besværliggør en tilnærmelse til EU næsten 20 år efter den ødelæggende krig mellem kroater, muslimer og serbere.

Krigen kostede 100.000 menneskeliv og delte den tidligere jugoslaviske republik op i to halvt autonome enheder - det serbiske Republika Srpska og Den Muslimsk-Kroatiske Føderation. Hver især har de en præsident, et parlament, et politi og andre enheder. De er kun knyttet sammen af svage centrale institutioner.

Det endelige valgresultat forventes at ligge klar mandag.

/ritzau/