Uenighed i blå blok: Per Stig kritiserer V-kniv i ulande

Venstre skader danske interesser ved at beskære ulandsbistanden med 2,6 milliarder, så Danmark kun yder 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Sådan lyder kritikken fra De Konservatives fhv. udenrigsminister Per Stig Møller og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

- Det er skadeligt for verdens fattigste, men også for Danmarks indflydelse og interesser, hvis der foretages voldsomme nedskæringer i udviklingsbistanden, skriver de to i Politiken.

Besparelsen sænker ulandsbistanden til FN's mål på 0,7 procent af BNI. Det er det laveste danske niveau siden 70'erne, påpeger Per Stig Møller og Mogens Jensen.

Da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fremlagde Venstre finanslovforslag, forklarede han, at Danmark efter besparelsen stadig er et af fem lande, som yder så meget i bistand. De fem er Norge, Sverige, Holland, Luxembourg og Danmark, som giver det dobbelte af Tyskland.

Dansk ulandsbistand er et "afgørende element" i en global værdikamp, mener Per Stig Møller og Mogens Jensen.

- En kamp mod ekstremisme og kvindeundertrykkelse og for demokrati og ytringsfrihed. Her har Danmark en stærk stemme globalt, og milliardbesparelser vil få konsekvenser for vores engagement i FN og andre fora, hvor vi i dag nyder anerkendelse og stor indflydelse, skriver de.

I 2002 var Per Stig Møller udenrigsminister, da VK-regeringen beskar ulandsbistand med en femtedel eller halvanden milliard kroner. Samme beløb forsvandt, fordi regeringen samtidig sløjfede Nyrup-regeringens såkaldte Miljø- og fredsramme, MIFRESTA, som lå ud over ulandsbistanden.

I Politiken skriver Per Stig Møller og Mogens Jensen:

- Politik handler om at ville og om at gå forrest. Er det virkelig en målsætning at gå efter lavest mulige standard? hedder det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip