Uganda-præsident meldes på vej mod sejr mens valg genåbnes

Ugandas præsident er tilsyneladende på vej mod en sikker sejr, men det sker under kaotiske - og tilsyneladende udemokratiske - scener i det østafrikanske land.

Præsident Yoweri Musevenis værste rival, hans tidligere læge Kizza Besigye, blev pågrebet på valgdagen torsdag, og han er anholdt igen fredag.

Samtidig har politiet ransaget oppositionens hovedkvarter, hvor myndighederne har affyret tåregas og skudt med vandkanoner.

Egentlig skulle valget i Uganda være afsluttet for længst. Men man måtte åbne flere valgsteder fredag, da logistiske problemer medførte lukkede valgsteder om torsdagen.

Internationale valgobservatører kalder forsinkelserne for "utilgivelige." USA kritiserer også processen.

Museveni, som har været præsident i landet i 30 år, fører ifølge de foreløbige optællinger med cirka 63 procent af stemmerne, meddeler valgkommissionen.

Udfordreren Kizza Besigye står ifølge det foreløbige optællinger til 33 procent af stemmerne.

Han blev anholdt igen fredag i oppositionens hovedkvarter. Det skete, mens folk fortsat var i gang med at stemme.

Anholdelsen skete af frygt for, at Besigyes parti, Forum for Demokratisk Forandring (FDC), vil offentliggøre foreløbige resultater fra valgstederne, fortæller en politiofficer.

- Besigye ved udmærket, at mandatet til at oplyse valgresultater ligger hos valgkommissionen, siger Felix Andrew Kaweesi.

Valget har været præget af uro og store frustrationer, og politiet måtte et sted bruge tåregas for at sprede en gruppe vrede vælgere torsdag.

Besigye er den stærkeste blandt de syv kandidater, der forsøger at tage posten fra Yoweri Museveni, som har været præsident i 30 år.

Besigye har flere gange antydet, at han forventer, at Museveni vil svindle for at fastholde magten.

Den førende oppositionskandidat er blevet anholdt talrige gange. Det er fjerde gang, han udfordrer den siddende præsident.

Politiske iagttagere har før valget spået, at Museveni vil beholde sit embede trods voksende modstand mod ham.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip