Ugandas præsident er klar til at underskrive homolov

Ugandas præsident, Yoweri Museveni, vil mandag morgen underskrive en kontroversiel anti-homolov. Det siger præsidentens talsmand til nyhedsbureauet Reuters.

Flere vestlige lande, blandt andet Danmark, har truet med at skære i den økonomiske støtte til Uganda, hvis loven træder i kraft.

- Præsidenten underskriver anti-homoloven i dag klokken 11. (Klokken ni dansk tid, red). Han ønsker at underskrive den i overværelse af de internationale medier som en demonstration af Ugandas uafhængighed i lyset af vestligt pres og provokationer, siger talsmand Ofwono Opondo.

Loven kan udløse livstidsdomme til homoseksuelle i Uganda.

I sidste måned antydede Museveni ellers, at han ville afvise at underskrive loven. Det er uvist, hvad der har fået ham til at skifte holdning.

Præsidentens videnskabelige rådgiver, doktor Richard Tushemereriwe, fastslog for nylig på en konference, at "homoseksualitet har alvorlige konsekvenser for folkesundheden, og derfor bør den ikke tolereres".

Anti-homoloven blev vedtaget i sidste måned af parlamentet, da arkitekterne bag den accepterede, at man pillede dødsstraf ud af lovteksten.

Loven indeholder blandt andet en rapporteringspligt for alle borgere uanset seksuelle præferencer.

Hvis man eksempelvis opdager, at en af ens venner eller bekendte er homoseksuel, har man 24 timer til angive vedkommende, ellers risikerer man selv tre års fængsel.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip