Uklarhed om dom over nordmand i Congo

Det var ventet, at der fredag ville falde dom over nordmanden Joshua French, som ved en militærdomstol i Den Demokratiske Republik Congo er tiltalt for at have dræbt sin landsmand og kammerat Tjostolv Moland i et fængsel i hovedstaden Kinshasa i august i fjor.

Men fredag morgen forlyder det, at dommeren måske vil udsætte sagen på grund af Frenchs helbredsmæssige tilstand.

Dommer Serge Kabondo er ifølge NTB egentlig færdig med at skrive sin konklusion, men tager højde for, at det kan blive nødvendigt at indhente vurderinger fra retspsykiatriske eksperter, som kan tage stilling til Frenchs helbred.

- Hvis French ikke bliver kendt tilregnelig nu, kan han heller ikke dømmes. I så fald må han overføres til et hospital, og hele retssagen udsættes, til han bliver erklæret rask, siger Kabondo.

Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold ankom sent torsdag aften til hotellet i den congolesiske hovedstad.

Domsafsigelsen skulle i første omgang have fundet sted tirsdag, men en rapport fra to norske læger blev uventet lagt frem i retten samme dag.

Derfor valgte Kabondo at udskyde sagens videre forløb til fredag.

Rapporten er skrevet af to norske læger, der undersøgte French i januar. De konkluderer, at French er svært påvirket af stress, og at han er i en "meget sårbar situation".

Joshua French og Tjostolv Moland blev anholdt i 2009, efter at deres chauffør blev fundet dræbt, og de blev siden dømt til døden ved tre retsinstanser i DR Congo.

Moland blev i august sidste år fundet død i fængselscellen, som han delte med French.

Congolesisk politi har tidligere sagt, at han tog sit eget liv, men i december sidste år valgte congolesisk politi - til det norske kriminalpoliti, Kripos', store overraskelse - at tiltale Joshua French for mordet.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip