Ukraine beder Merkel hjælpe med konflikt i øst

Ukraines nye præsident, Petro Porosjenko, har indtrængende opfordret Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og andre af verdens ledere til at engagere sig mere i at få bragt den prorussiske opstand i det østlige Ukraine til en afslutning.

- Det har afgørende betydning, at Merkel og andre af verdens ledere engagerer sig i at finde en løsning på konflikten i Ukraine, siger han.

Både Petro Porosjenko og Ruslands præsident, Vladimir Putin, har opfordret til en dialog for at få bragt det prorussiske mindretals oprør i det østlige Ukraine til en afslutning.

Opfordringen fra Moskva og Kijev blev fremsat søndag. hvor Porosjenko også sagde, at separatister, som ikke er blandet ind i "drab og tortur", kan forhandle om fred med den ukrainske præsident.

Porosjenkos initiativ kommer få dage efter, at han indførte en midlertidig ensidig våbenhvile, som oprørerne dog ikke har taget til sig.

- Jeg er klar til at tale med dem, der har begået fejl, og som fejlagtigt har stået på separatisternes side. Undtagen selvfølgelig de personer, som har været involveret i terroraktioner, drab og tortur, sagde Porosjenko i en tale.

Regeringen har i de seneste måneder benyttet sig af en antiterror-operation for at slå oprøret ned, men prorussiske separatister har taget kampen op, og det anslås, at omkring 375 mennesker har mistet livet, mens tusindvis er flygtet fra området.

En del af fredsplanen er yderligere, at det ukrainske parlament vil udarbejde et lovforslag, som giver amnesti til "de medlemmer af ulovlige, bevæbnede formationer, der ikke har dræbt civile eller ukrainske soldater".

Den russiske gas flyder stabilt til Europa via Ukraine, oplyser den russiske energigigant Gazprom.

Gazproms gasforsyninger til Ukraine blev afbrudt i sidste uge på grund af manglende indbetalinger fra Kijev.

Gazprom dækker omkring en tredjedel af Europas behov for gas, og halvdelen af denne kommer til Europa gennem Ukraine.

Det russiske finansministerium sagde mandag, at det endnu ikke har modtaget 73,3 millioner dollar (402 millioner kroner) i indbetalinger fra Ukraine af en samlet gæld på tre milliarder dollar (16,5 milliarder kroner). Der er dog en forlænget tidsfrist på 10 dage til at overføre pengene.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip