Ukraine: Fire soldater dræbt under våbenhvile

Fire ukrainske soldater er blevet dræbt og omkring 30 er blevet såret, siden en våbenhvile trådte i kraft i det oprørshærgede østlige Ukraine fredag aften, skriver nyhedsbureauet Interfax med henvisning til forsvarsministeriet i Kijev.

Lederen af ministeriets militær-medicinske department, Vitalij Andronatij, fortæller samtidig, at antallet af sårede ukrainske soldater under våbenhvilen er oppe på 29.

Det er den første officielle bekræftelse af militære dødsfald, siden våbenhvilen begyndte.

Våbenhvilen, der er et led i en større fredsplan, har i det store hele holdt i det østlige Ukraine, men i nogle områder, navnligt i industricentret Donetsk og i havnebyen Marjupol, har der været sporadiske kampe.

En kvinde blev dræbt og mindst fire civile blev såret natten til søndag, da regeringsstyrker blev udsat for et langvarigt granatbombardement øst for Marjupol.

Begge sider af konflikten har travlt med at bebrejde hinanden for eventuelle overtrædelser af våbenhvilen.

- Russiske soldater og terrorister fortsætter deres skamløse overtrædelse af betingelserne for våbenhvilen, hvor de skyder med tunge våben efter områder med ukrainske styrker, siger forsvarsanalytikeren Dmytro Tymtjuk, der har tætte bånd til det ukrainske militær, i en erklæring.

EU's medlemslande blev på et hastemøde mandag aften enige om en ny runde sanktioner mod Rusland, fremgår det af en pressemeddelelse fra EU-præsident Herman Van Rompuy.

EU-landenes ambassadører var indkaldt for at udrede trådene, efter at Finland havde erklæret betænkeligheder ved timingen af sanktionerne, nu da der indgået en våbenhvile mellem regeringen i Kijev og de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Der er ikke nogen præcis dato for ikrafttrædelsen, men den formelle offentliggørelse vil ske "i løbet af de næste par dage".

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip