Ukraine forventer våbenhvile og en fredsplan fredag

Den ukrainske præsident forventer at offentliggøre en våbenhvile fredag.

Samtidig oplyser han, at han forventer at underskrive et dokument med en trinvis vej til fred fredag i den hviderussiske hovedstad, Minsk. Det skriver Reuters.

- Klokken 14 lokal tid (klokken 13 dansk tid) vil jeg - forudsat at mødet i Minsk finder sted - bede den militære stab oprette en bilateral våbenhvile. Vi håber, at fredsplanen vil begynde fredag, siger den ukrainske præsident, Petro Porosjenko.

Hvis det ender med Kijevs støtte til en våbenhvile, er de prorussiske separatister i det østlige Ukraine angiveligt også klar til at lægge våbnene, siger Andrej Purgin, som er vicepremierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk, ifølge nyhedsbureauet Interfax.

- Hvis der er en reel våbenhvile fra deres side, vil vi måske også indstille kampene, siger Andrej Purgin, som vil være blandt de separatister, der fredag møder den ukrainske ledelse i Minsk.

- Vi vil se, hvordan de overholder våbenhvilen, siger han.

To andre separatister, lederne af henholdsvis Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Lugansk, siger samtidig i en udtalelse, at oprørerne "er klar klokken 15 (lokal tid) til at beordre en våbenhvile, hvis en aftale med de ukrainske repræsentanter nås, og hvis repræsentanterne underskriver en plan om en politisk løsning på konflikten".

På trods af de positive tilkendegivelser ser det ud til, at krigshandlingerne fortsætter ufortrødent i det østlige Ukraine.

Både Reuters og AFP skriver, at en række kraftige eksplosioner torsdag eftermiddag har lydt i nærheden af havnebyen Marjupol, der er den næststørste by i Donetsk-regionen og en vigtig havneby ud til Det Azovske Hav.

En ukrainsk soldat siger til Reuters, at han har set separatister vinde frem på byen med kampvogne.

- Vores plan er at blive her (i et østligt område af byen) og ikke flytte os en tomme, siger soldaten.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip