Ukraine giver lov til Nato-øvelser på ukrainsk grund

Ukraine har tirsdag vedtaget en lov om at holde en række militærøvelser sammen med Nato-lande på ukrainsk grund.

Loven kan betyde, at vestlige tropper bliver sendt i direkte nærhed af russiske styrker på den russisk-annekterede halvø Krim.

- Det her er en god mulighed for at udvikle vores væbnede styrker, siger den fungerende ukrainske forsvarsminister, Mykhailo Koval, i en tale til parlamentet.

Loven om tilladelse af militærøvelserne blev vedtaget med stemmerne 235 for og nul imod.

Den nye lov kommer, samtidig med at Nato-landenes udenrigsministre er samlet til et to dage langt møde i Bruxelles, som er domineret af bekymringen over antallet af russiske styrker på halvøen Krim, som USA anslår er på omkring 40.000 soldater.

Nato forsøger at styrke sin østlige grænse efter Ruslands overtagelse af den ukrainske halvø Krim.

Ukraine er ikke medlem af Nato, og intet tyder på, at landets nye mere vestligorienterede ledere vil presse på for at knytte båndene yderligere med den vestlige militæralliance.

Øvelserne, der blev godkendt tirsdag, betyder, at Ukraine vil holde to militærøvelser sammen med USA til sommer. Øvelserne har tidligere skabt utilfredshed i Moskva.

Det er i særdeleshed en af øvelserne, der går under navnet "søbrise", der irriterer russerne. Den har nemlig tidligere fundet sted på netop Krim, men i de senere år er den dog flyttet til byen Odessa, der også ligger ved Sortehavet.

Ukraine planlægger desuden to yderligere militærøvelser. Den ene med Nato-landet Polen, og den anden med Rumænien og Moldova.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip