Ukraine har betalt første afdrag på russisk gasgæld

Ukraine har betalt første afdrag på gælden til det russiske gasselskab, Gazprom. Dermed opfylder Kijev betingelserne for at få Moskva til igen at lade gassen flyde i rørledningerne til den tidligere sovjetstat, oplyser Ukraines energiselskab Naftogaz tirsdag.

Den statsejede energigruppe Naftogaz har overført 1,45 milliarder dollar (knap 8,5 milliarder kroner), som første afdrag på gælden, hedder det i en erklæring. Ifølge aftalen skal det fulde beløb på 3,1 milliarder dollar være betalt inden årets udgang for at holde gassen flydende i 2015.

På den måde viser Ukraine vilje til at opfylde aftalen om at betale for russisk gas.

Beskeden kommer samme dag, som regeringen i Ukraine truer med at droppe våbenhvilen, der er indgået mellem Ukraines regeringsstyrker og de prorussiske separatister i den østlige og sydøstlige del af landet.

Ukraine har også reageret på separatisternes valg i Donbass-regionen, der omfatter Donetsk og Lugansk. Søndagens valg blev en stor sejr for separatisterne, men det fordømmes af Ukraine, EU og USA, der betegner det som et fupvalg, der strider mod Ukraines forfatning.

Ydermere har præsident Poro Porosjenko beordret ukrainske soldater udstationeret i flere byer i den østlige og sydøstlige del af landet for at beskytte dem mod eventuelle angreb fra de prorussiske separatister.

Gasstriden går langt videre end den aktuelle krise mellem Rusland og Ukraine. I slutningen af april meddelte det russiske gasselskab Gazprom, at enhver tvist med Ukraine potentielt kan ramme russiske gasleverancer til Europa, der går gennem Ukraine via rørledninger.

Ydermere har gasgiganten truet med at reducere gasforsyningen til Ukraine.

Ikke overraskende er der stor international opmærksomhed om gasstriden, fordi det kan have alvorlige konsekvenser for hele Europa, hvis Rusland skruede ned for gashanerne. Særligt Tyskland og Finland er afhængige af den russiske gas.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip