Ukraine har modtaget 1200 fanger fra separatister

Prorussiske separatister har udleveret 1200 fanger til Ukraine, siden våbenhvilen trådte i kraft fredag aften. De to parter skal i henhold til våbenhvileaftalen udveksle alle deres fanger til modparten.

Fangerne er blevet tilbageholdt under konflikten i det østlige Ukraine, der har varet i omkring fem måneder, siger Ukraines præsident, Petro Porosjenko, da han mandag ankommer til havnebyen Marjupol, som har omkring 500.000 indbyggere.

- I de sidste fire dage er det lykkes os at befri 1200 af vores fanger, siger Petro Porosjenko ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Der står endnu ikke klart, hvor mange prorussiske separatiser Ukraine har udleveret.

Præsidenten ankom mandag til den strategisk vigtige havneby, hvor heftige kampe søndag kostede en 33-årig kvinde livet.

På sin Twitterkonto understreger præsidenten byens vigtighed.

- Jeg er netop ankommet i Marjupol. Vi vil ikke overlade dette ukrainske territorium til nogen som helst, skriver han.

Søndag sagde en af præsidentens højtstående rådgivere, at fem Nato-lande havde lovet at levere våben i form af forsvarsmateriale til Ukraine, men det bliver mandag dementeret i flere af landene.

I Washington dementerer en regeringskilde informationerne. Det samme gør regeringskilder i Polen, Italien og Norge.

Nato har sagt, at alliancen ikke vil sende våben til Ukraine, der ikke er et medlemsland, men den transatlantiske forsvarsalliance har understreget, at individuelle allierede kan vælge at gøre det.

Ukraines præsident var inviteret med som gæst ved det nyligt overståede Nato-topmøde i Wales.

Foreløbig ser våbenhvilen ud til at holde i det store og hele i det østlige Ukraine, men den er stadig meget skrøbelig, siger en talsmand for observatørerne i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), schweizeren Thomas Greminger.

Han siger, at de kommende dage bliver afgørende for, om det lykkes at få stoppet blodsudgydelserne.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip