Ukraine: Holland skal lede efterforskning af flystyrt

Ukraine er mere end villig til at overdrage efterforskningen af torsdagens flystyrt til vestlige lande - og premierminister Arsenij Jatsenjuk foreslår, at Holland skal lede arbejdet.

192 af de 298 personer om bord på flyet fra Malaysia Airlines var hollændere.

- Ukraine er klar til at overdrage den koordinerende rolle i efterforskningsarbejdet til vores vestlige partnere. Og Holland kunne lede processen, siger Jatsenjuk mandag formiddag på et pressemøde i Kijev, hvor han nok engang beskylder Rusland for at hjælpe separatisterne i øst.

Samtidig indvilger Ukraine i at sende alle ligene fra flystyrtet til Holland.

Den ukrainske premierministers pressemøde finder sted samtidig med, at en gruppe af hollandske eksperter er ankommet til togstationen i Tores i det østlige Ukraine, hvor nogle af ligene fra flystyrtet angiveligt befinder sig i en række togvogne.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, siger samtidig i en tale i det hollandske parlament, at hans regering foretrækker at få bragt ligene tilbage til Holland for at identificere dem. Han gentager også sin opfordring til Rusland:

- Hvis adgangen til ulykkesstedet fortsat er utilstrækkelig de næste par dage, vil alle politiske, økonomiske og finansielle muligheder være på bordet mod dem, der direkte eller indirekte er ansvarlige for det, siger Rutte og tilføjer:

- Det er klart, at Rusland må bruge sin indflydelse på separatisterne til at forbedre situationen.

Efter en telefonsamtale med den russiske præsident, Vladimir Putin, lørdag sagde Mark Rutte, at det var Ruslands "allersidste chance" til at vise, at man seriøst ønsker at hjælpe de redningsarbejdere, der forsøger at samle ligene fra det forulykkede fly fra Malaysia Airlines.

De ukrainske myndigheder mener at kunne bevise, at det var prorussiske separatister, der brugte et russisk missilsystem til at skyde passagerflyet ned.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip