Ukraine inviterer sig selv med til Nato-møde

Nato har tirsdag med kort varsel besluttet at holde møde med Ukraines fungerende forsvarsminister, Oleksander Olijnik, i forbindelse med et allerede planlagt Nato forsvarsministermøde på torsdag.

Nato-talsmand Oana Lungescu siger i en pressemeddelelse, at mødet i Nato-Ukraine-kommissionen "er en troværdig platform til støtte for demokrati".

Ritzau erfarer, at det er Ukraines midlertidige regering, der mandag aften selv har bedt Nato om at få mødet i stand.

Anmodningen fra Ukraine er tirsdag formiddag blevet imødekommet af de 28 Nato-landes faste ambassadører i Bruxelles. Det er sket i forbindelse med deres forberedelse af et planlagt møde blandt alliancens forsvarsministre onsdag-torsdag.

Nato-ministrene havde allerede programsat en uformel snak i deres egen kreds om situationen og forholdet til Ukraine under deres middag onsdag aften.

Og der var overvejelser om, hvorvidt mødet ville udsende en formel erklæring om Ukraine.

Landet har formelt været en del af Natos partnerskab siden 1997 og er også meget aktiv i alle igangværende Nato-operationer i sit forsøg på en dag at blive fuldt medlem.

Det er tirsdag endnu ikke afklaret, om der faktisk kommer en erklæring. Men kilder i Nato siger, at man under alle omstændigheder vil benytte mødet torsdag med den ukrainske gæst til at sende et budskab til landet, der er under politisk omvæltning.

Signalet fra Nato vil ifølge Ritzaus kilder rumme opfordringer til det midlertidige styre om at sikre Ukraines territoriale integritet, suverænitet, stabilitet og en inklusiv politisk proces.

Viceforsvarsminister Olijnik, der kommer til Bruxelles, er egentlig embedsmand med titel af statssekretær, men er i øjeblikket fungerende forsvarsminister.

Det er uklart, hvad der vil være hans position, når Ukraine formentlig på torsdag har dannet en national samlingsregering.

/ritzau/

 

Dagens Gossip