Ukraine-kender: Situationen risikerer at eksplodere

Med de seneste døgns voldsomme optrapning af konflikten i det østlige Ukraine er parterne havnet i et højspændt drama, som risikerer at ende i krig.

Det vurderer Ota Tiefenböck, der er Østeuropa-redaktør på Nyhedsmagasinet Ræson og som for nylig har besøgt Ukraine.

- Selvom begge parter vil gå langt for at undgå krig, så skal der nok ikke mange ukloge beslutninger til, før det hele eksploderer. Det er bestemt en anspændt situation, fastslår han.

Siden ukrainsk militær natten til tirsdag indledte en bebudet aktion mod prorussiske separatister i det østlige Ukraine, er situationen i den russisk-prægede del af landet for alvor spidset til.

Onsdag rullede mindst tre pansrede mandskabsvogne fyldt med svært bevæbnede prorussere gennem byen Slavjansk - muligvis med afhoppede ukrainske soldater blandt.

En prorussisk milits har samtidig indtaget rådhuset i byen Donetsk, mens en anden gruppe har taget to ukrainske soldater som "gidsler", oplyser Ukraines forsvarsministerium.

Ifølge det ukrainske sikkerhedsministerium har man opsnappet kommunikation prorussere imellem med budskabet, at man "skal skyde for at dræbe."

Ota Tiefenböcks vurderer imidlertid, at den prorussiske optrapning er et forsøg på "at spille med musklerne" som reaktion på den ukrainske militæroperation.

- De gør, hvad de kan, for at vise deres styrke. Men jeg tror ikke, at russerne vil gå i krig, eller at de vil gå så langt som til at forsøge at annektere østlige dele af landet, ligesom de gjorde på Krim-halvøen, siger han og tilføjer:

- Og jeg tror, at Ukraine vil holde lav profil midt i denne optrapning. Heller ikke de er interesseret i krig.

Myndighederne i den ukrainske hovedstad, Kijev, der støttes af Vesten, beskylder Rusland for at koordinere og opildne til opstanden i et forsøg på at destabilisere regionen, hvilket kan resultere i, at Moskva annekterer yderligere ukrainsk territorium.

Toppolitikere fra USA, Rusland, EU og Ukraine mødes torsdag i Genève. Her vil de forsøge at nærme sig en diplomatisk løsning på krisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip