Ukraine lægger aftale med EU på is

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Ukraine lægger en handels- og samarbejdsaftale, der skulle være underskrevet med EU i næste uge og have bragt den tidligere sovjetrepublik tættere på Europa, på is.

Det meddeler regeringen i Kijev i form af et dekret.

Her hedder det, at regeringen "stopper den forberedende proces for associeringsaftalen mellem Ukraine og EU".

Og som en understregning af, at aftalen med EU ikke bliver til noget på et topmøde i Litauen i næste uge, så foreslår den ukrainske regering i stedet, at der etableres en handelskommission, hvor Ukraine, Rusland og EU skal have sæde.

Tidligere torsdag fik EU et vink med en vognstang, da præsident Viktor Janukovitjs parti, Regionernes Parti, nedstemte et lovforslag, der ville imødekomme et væsentligt krav fra EU, nemlig benådningen af den fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenko.

- Skam jer, råbte oppositionspolitikere, da det efter afstemningen stod klart, at Timosjenko ikke løslades.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, spiller ifølge EU-diplomater et højt spil om aftalen for at sikre sig bedre vilkår.

Iagttagere mener, at Ukraine forsøger at spille EU og Rusland ud mod hinanden for at skaffe sig betydelige økonomiske fordele.

Ukraine har en igangværende strid med Moskva om betaling for russisk gas og olie. Rusland har truet med at lukke for gassen i løbet af vinteren, hvis betalingen udebliver.

Rusland er opsat på, at Ukraine forbliver en del af den russiske interessesfære.

Den 52-årige Timosjenko afsoner en syv år lang fængselsdom for magtmisbrug.Europæiske politikere mener, det var en politisk dom, der sendte hende i fængsel.Hun har under sit fængselsophold fået en svær ryglidelse.

/ritzau/AFP