Ukraine lover nyt stærkt militær på uafhængighedsdag

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, langer søndag ud efter Ruslands "aggression" mod styret i Kijev, da han deltog i en symbolsk militærparade i forbindelse med landets uafhængighedsdag.

Paraden med soldater og våben krydser hen over Kijevs uafhængighedsplads - Maidanpladsen - hvor mange tusinde mennesker er mødt op for at bakke op om regeringen i konflikten med de russisk-talende oprørere i den østlige del af landet.

Trods det kriseramte lands skrøbelige økonomi lover Porosjenko at bruge 40 milliarder hryvnias (over 17 milliarder kroner) på en styrkelse af militæret i de kommende tre år. Pengene vil blive brugt på militærfly, krigsskibe og helikoptere.

- Dette er blot en beskeden begyndelse på det ukrainske militærs genfødsel, siger præsidenten til folkemængden, der er domineret af påklædning og flag i de nationale farver: blå og gul.

- Jeg er sikker på, at kampen for Ukraines uafhængighed vil lykkes. Det vil blive vores store succes. Krigen er uventet kommet til os fra horisonten, siger han med henvisning til Rusland og understreger, at Ukraine vil stå over for en militær trussel et godt stykke tid ind i fremtiden.

- I det 21. århundrede - i Europas midte - bliver der begået skamløse krænkelser af en suveræn stats grænser uden en krigserklæring. Det er, som om verden er vendt tilbage til 1930'erne forud for Anden Verdenskrig, tilføjer Porosjenko.

I folkemængden er der mange, som bærer traditionelt broderede skjorter og blomsterkranse i overensstemmelse med ukrainske traditioner.

Den store plads og de omliggende gader er fyldt til bristepunktet for første gang siden massedemonstrationerne i vintermånederne, som tvang den tidligere prorussiske præsident Viktor Janukovitj fra magten og på flugt ud af landet.

- Dette er em demonstration af enhed og uafhængighed. Vi vil vise verden, at vi er en samlet nation, siger en af deltagerne på pladsen, Oleksandr Kaplia.

Siden april er over 2200 mennesker blevet dræbt i konflikten mellem Kijev og oprørerne i regionerne omkring Lugansk og Donetsk.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip