Ukraine melder om første sejr efter våbenhvile

Ukraines præsident lykønsker de ukrainske soldater med den "første sejr", efter at våbenhvilen i den østlige del af landet er opgivet. Det er en grænseovergang til Rusland, der er erobret.

Andre steder i regionerne Donetsk og Lugansk genoptog den ukrainske hær tirsdag angrebene på de prorussiske separatister, og flere meldes dræbt.

Præsident Petro Porosjenkos kontor oplyser, at det er grænseovergangen Dolzhanskij i Lugansk, der er tilbageerobret fra separatisterne.

Det var en af de grænseovergange, som EU's stats- og regeringschefer på deres nylige topmøde krævede overdraget til de ukrainske myndigheder igen.

Dolzhanskij er bare en af 24 grænseovergange i Lugansk-provinsen. De fleste er fortsat under oprørernes kontrol.

Begge parter i konflikten bekræftede, at der flere steder langs Ruslands grænsen til Lugansk og Donetsk-provinsen var artilleribeskydning fra begge sider og bombardementer fra luften.

De regionale separatistledere i Donetsk siger, at fire blev dræbt og fem såret, da en bus kom under beskydning nær byen Kramatorsk.

- De bebudede en våbenhvile, men fortsætter med at skyde. Og nu vil tingene blive endnu værre, frygter butiksejeren Jevgenija Maluta, mens hun iagttager de svært beskadigede huse i Kramatorsk.

Lokale borgere siger, at fem mennesker blev dræbt i byen, da de krigsførende parter gik løs på hinanden fra morgenstunden.

Præsident Porosjenko meddelte mandag aften, at den ugelange våbenhvile er opgivet, fordi "kriminelle" grupper i det østlige Ukraine har modarbejdet freden og brugt tiden til at dræbe ukrainske soldater.

- Den unikke mulighed for at implementere en fredsaftale blev ikke udnyttet. Det skete på grund af militantes kriminelle handlinger. De stod offentligt frem og erklærede, at de ikke var villige til at støtte fredsplanen som helhed og våbenhvilen i særdeleshed, sagde han.

Lederne i Rusland, Tyskland og Frankrig har de seneste dage været i telefonisk kontakt for at bremse konflikten, men helt uden resultat.

EU-lederne truede på deres topmøde i sidste uge med at skærpe sanktionerne over for Rusland, fordi Moskva ikke har vist vilje til at holde de prorussiske separatister i Ukraine i skak.

/ritzau/

 

Dagens Gossip